identitet žrtava nepoznat

Zasad nije poznato ima li Hrvata među stradalima u Londonu

04.06.2017 u 09:31

Bionic
Reading

Identitet i državljanstvo svih stradalih u terorističkom napadu u Londonu još nisu poznati tako da se ne zna ima li među njima hrvatskih državljana, izjavio je u nedjelju hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić

'Mi smo u stalnoj vezi s britanskim vlastima i policijom i potrajat će jedno vrijeme dok se identificiraju žrtve i utvrdi njihovo državljanstvo. Nadajmo se da među stradalima u ovom napadu nema hrvatskih državljana', rekao je Grdešić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Svi djelatnici veleposlanstva su dobro, kazao je.

Također je rekao da je dio Londona oko London Bridgea i Borough Marketa zatvoren kao i podzemna željeznica. U gradu je pojačana policijska nazočnost, ali nije povećana razina opasnosti koja je nedavno s maksimalne spuštena na jednu razinu niže.

Grabar-Kitarović i Plenković o napadu

'Izražavamo duboku sućut za sve žrtve uvijek i svugdje ne samo u europskim državama, nego i drugim državama gdje god se napadi dogodili. Moramo doći u fazu kada prestanemo izražavati sućut jedni drugima i poduzmemo nešto konkretno u borbi protiv terorizma, terorističkih napada, i svih mogućih fundamentalističkih i svih drugih frakcija', poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Napad u Londonu prokomentirao je i premijer Andrej Plenković.

'Mislim da je to još jedno upozorenje koliko moramo voditi računa o sigurnosti unutarnjoj i vanjskoj, stoga je dobro što ćemo u sljedećim tjednima u proceduru uputiti novu Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o domovinskoj sigurnosti i očekujem od svih hrvatskih službi, prije svega policije i obavještajne agencije da u tijesnoj suradnji s našim partnerima, susjednim zemljama i našim ključnim globalnim akterima razmjenjuju informacije kako bismo što se Hrvatske tiče prevenirali bilo kakve slične informacije', izjavio je premijer.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši šest osoba i ozlijedivši najmanje 48.

U međuvremenu je francusko predsjedništvo priopćilo da su u napadu ozlijeđena dva francuska državljana, od kojih jedan teško.

Napad je izvršen uoči britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za 8. lipnja i manje od dva tjedna nakon samoubilačkog napada na manchesterskom koncertu američke pop pjevačice Ariane Grande na kojemu su ubijene 22 osobe.

  • +13
Očevid nakon napada u Londonu Izvor: Reuters / Autor: DYLAN MARTINEZ