TURUDIĆ BIVŠEM ŠEFU HFP-A

'Zar ste zbog žurnosti pristali na 10 puta skuplju ponudu?'

12.01.2012 u 09:35

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu, u postupku INA-MOL, svjedočili su donedavni HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak - članovi Povjerenstva za izmjenu i dopunu ugovora Ine i MOL-a 2008. godine

10.30 Unošenjem u zapisnik završeno je ročište. Suđenje se nastavlja sutra s pozivom nova tri svjedoka.

10.10 'Sjednice povjerenstva trebale su biti u travnju i nismo podnosili izvješće Vladi', kaže Duvnjak. Na pitanje kako je on saznao za zaključenje međudioničarskog ugovora Vlade i Ine, Duvnjak kaže da je to saznao iz medija. 'Ne smatram da je Povjerenstvo ispunilo zadaću', kaže svjedok i dodaje da na sastancima Povjerenstva nisu nikada raspravljali o plinskom poslovanju i da bi to bio predmet rada Povjerenstva.

10.06
Na pitanje suca kako su izabrali odvjetnika, odnosno pravnog savjetnika Markovića, Duvnjak kaže da su proveli javnu nabavu te da je izabrana valjana ponuda. Izabran je odvjetnički ured Marković i Pliše. Od tri zainteresirana društva jedno društvo nije niti poslalo svoju ponudu, a drugo ju je povuklo, tako je ostao Markovićev ured. 'Javnu nabavu provodilo je Ministarstvo gospodarstva i mi smo od Polančeca upoznati da je postupak žuran, zato nismo ponavljali natječaj', rekao je Duvnjak objašnjavajući zašto su pristali na skupu ponudu. 'Zar ste zbog žurnosti pristali na deset puta skuplju ponudu?' upitao je sudac Turudić.

10.02
'Nako prvog sastanka Povjerenstva dobili smo ugovore Ine i MOL-a i prospekte, a nakon njih nismo izradili nikakav nacrt ugovora. Na jednom sastanku bili su i predstavnici MOL-a, ali nisu bili svi članovi Povjerenstva. Bili smo samo Bošnjaković, pravni zastupnik Marković i ja. Zato nismo mogli započeti konkretno sastanak s MOL-om, pa je Marković njih upozorio da Povjerenstvo nije u punom sastavu. Na tehničkoj razini dogovoren je novi sastanak. Nije mi poznato da su se vodili zapisnici', rekao je Duvnjak.

10.00
Svjedoči Vedran Duvnjak bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju. 'Vlada je u veljači 2008. imenovala Povjerenstvo u vezi s odnosima Ine i MOL-a u kojem sam bio imenovan i ja. Počelo je s radom započelo u ožujku, kada je imalo dvije uvodne sjednice na kojima smo se upoznali s našim zadatkom da pregovaramo s MOL-om kao dioničarom Ine. Uslijedile su dvije sjednice u travnju, nakon čega se nije više sastajalo.'

9.56
Na Sanaderova pitanja, Bošnjaković kaže da nije dobio nikakav prospekt o izlasku Ine na burzu, na kojem je i stavka o izdvajanju plinskog biznisa.

9.51
Odvjetnica Sloković pita je li Vlada mogla o nečemu sama odlučivati, na što Bošnjaković odgovara da je mogla. Što se tiče rada Povjerenstva, kaže da je sjednice sazivao Polančec.

9.49
U preporuci Vlade, kaže Bošnjaković, stajalo je da je Povjerenstvo trebalo pripremiti ugovor te je bilo savjetodavno tijelo jer Vlada, na koncu, donosi odluku. Odvjetnik Prodanović pita ga je li mu poznato da je Polančec koristio druge osobe u definiranju ugovora: 'Ne, nije mi poznato da je zvao druge osobe, ali mogao je to sam učiniti bez našega znanja.'

9.40
'Tek sam na jednoj kronici dana, dok sam se vozio autom, čuo da je taj ugovor Ine i MOL-a zaključen', rekao je Bošnjaković i dodao da nije bilo govora o izdvajanju plinskog biznisa. 'Povjerenstvo Vlade RH za izmjene i dopune dioničarskog ugovora nije ispunilo zadaću zbog koje je osnovano', rekao je Bošnjaković.

9.37 'Nismo na sjednicama ništa utanačili, na prvoj smo se sastali samo, na drugoj izabrali odvjetnički tim koji će nam pomoći u tom poslu. Mislim da se nisu vodili zapisnici sa sastanaka, bar ga ja nisam dobio, a nismo nikome ni davali izvještaj o radu', rekao je Bošnjaković. Govoreći o sastanku s predstavnicima MOL-a rekao je da on bio na razini tehničkih dogovora kako dalje funkcionirati i da je morao otići ranije.

9.35 Svjedoči bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Kaže da je bio član Povjerenstva za pregovore o privatizaciji Ine. Tvrdi da je bio na samo tri sjednice, a na njima su sjedili Vedran Duvnjak, predsjednik povjerenstva Damir Polančec, Ivan Šuker kojeg je mijenjao Krešimir Dragić, a sudjelovao je još i Igor Lučić. Zvonimir Novak znao je biti nazočan sastancima.