vježbe na moru

Zapovjednik NATO skupine objasnio zašto turska fregata nije stigla u Split

13.03.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban primili su u ponedjeljak u odvojenim posjetima komodora Scotta Sciretta, zapovjednika skupine NATO-ovih brodova koji su jučer i danas uplovili u splitsku luku

Michael Sciretta podsjetio je da je NATO-skupina u šest mjeseci već drugi put u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što dovoljno govori o tome koliko je Hrvatska važan partner NATO-saveza. "Hrvatska je pouzdan partner i saveznik u NATO-ovim snagama. To nije čudno jer dijelimo iste vrijednosti temeljene na demokraciji, poštovanju ljudskih prava i digniteta te na očuvanju suvereniteta i mira", rekao je Sciretta.

Također je rekao da je Split prekrasan grad, more i obala čarobni, te kako je zadovoljstvo biti tu. Skupina NATO-ovih brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) ostat će do 16. ožujka u Splitu, gdje će se s Hrvatskom ratnom mornaricom vježbati na moru.

U sastavu skupine je američki razarač "James e Williams" (DDG-95) te fregate; grčka "Psara" (F-454), nizozemska "De Zeven Provincien" (F-802) i kanadska "Fredericton" (F-337). Kanadska fregata je u splitsku luku uplovila jučer. Iako je bilo najavljeno, turska fregata danas nije uplovila u Split.

  • +16
Vojni brodovi u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Novinare je zanimalo zbog čega ta fregata nije stigla, a Sciretta je odgovorio da imaju i druge misije te da je takva odluka donesena sinoć. "Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Osim zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja", priopćili su u subotu iz MORH-a.