U DOMU ZDRAVLJA U ČAČKU

Zaposlenicima uzimali otiske prstiju da ih bolje kontroliraju

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 04.10.2011 19:53
  • Objavljeno 04.10.2011 u 15:13
Otisak

Otisak

Izvor: tportal.hr / Autor: mup.hr

U namjeri da što bolje nadziru rad te kontroliraju kada zaposlenici dolaze i odlaze s posla, u Zdravstvenom centru 'Dr. Dragiša Mišović' u Čačku došli su na krajnje bizarnu ideju te su zaposlenima uzimali otiske prstiju. Na adresu Zdravstvenog centra ubrzo je stiglo službeno upozorenje da se radi o 'nedozvoljenoj obradi osobnih podataka'

Djelatnici Zdravstvenog centra su ogorčeni jer smatraju da je kontrola radnog vremena organizirana na način koji ugrožava njihovu privatnost. O svemu su stoga obavijestili povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o osobi, Rodoljuba Šabića. Nakon što je uputio službeno upozorenje, Šabić je Zdravstvenom centru dao rok od 15 dana da ukloni nepravilnosti, u suprotnom će protiv Centra biti poduzete daljnje mjere.

'Nakon provedenog nadzora utvrđeno je da je u Centru organizirano uzimanje otisaka prsta. Točnije, vrši se snimanje prsta iz tri točke te pretvaranje u algoritam za otiske prstiju jedinstven za svakog zaposlenog, koji bi se čuvao u središnjem serveru i na osnovi kojega bi se vršila identifikacija zaposlenika prilikom dolaska i odlaska s posla.

Uvođenjem biometrijskih mjera, imajući u vidu svrhu obrade, vrijeđa se princip srazmjernosti, kao jedan od osnovnih principa utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o osobi. Takva obrada je prekomjerna i nesrazmjerna te predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca', rekao je Šabić za Blic.

Dodao je da je Centru poslano upozorenje budući da za takvu obradu podataka ne postoji niti zakonska osnova niti suglasnost zaposlenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!