U DOMU ZDRAVLJA U ČAČKU

Zaposlenicima uzimali otiske prstiju da ih bolje kontroliraju

04.10.2011 u 15:13

Bionic
Reading

U namjeri da što bolje nadziru rad te kontroliraju kada zaposlenici dolaze i odlaze s posla, u Zdravstvenom centru 'Dr. Dragiša Mišović' u Čačku došli su na krajnje bizarnu ideju te su zaposlenima uzimali otiske prstiju. Na adresu Zdravstvenog centra ubrzo je stiglo službeno upozorenje da se radi o 'nedozvoljenoj obradi osobnih podataka'

Djelatnici Zdravstvenog centra su ogorčeni jer smatraju da je kontrola radnog vremena organizirana na način koji ugrožava njihovu privatnost. O svemu su stoga obavijestili povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o osobi, Rodoljuba Šabića. Nakon što je uputio službeno upozorenje, Šabić je Zdravstvenom centru dao rok od 15 dana da ukloni nepravilnosti, u suprotnom će protiv Centra biti poduzete daljnje mjere.

'Nakon provedenog nadzora utvrđeno je da je u Centru organizirano uzimanje otisaka prsta. Točnije, vrši se snimanje prsta iz tri točke te pretvaranje u algoritam za otiske prstiju jedinstven za svakog zaposlenog, koji bi se čuvao u središnjem serveru i na osnovi kojega bi se vršila identifikacija zaposlenika prilikom dolaska i odlaska s posla.

Uvođenjem biometrijskih mjera, imajući u vidu svrhu obrade, vrijeđa se princip srazmjernosti, kao jedan od osnovnih principa utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o osobi. Takva obrada je prekomjerna i nesrazmjerna te predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca', rekao je Šabić za Blic.

Dodao je da je Centru poslano upozorenje budući da za takvu obradu podataka ne postoji niti zakonska osnova niti suglasnost zaposlenika.