REZANJE TROŠKOVA

Zaposleni u kampu u Sl. Brodu ostaju bez ručka i večere

02.02.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Zbog rezanja troškova, od danas se u kampu u Slavonskom Brodu ukida ručak i večeru za sve djelatnike i djelatnice, a bit će i još nekih ušteda, upozorio je Centar za mirovne studije (CMS) iz Inicijative dobrodošli

'Jučer smo obaviješteni od strane Hrvatskog crvenog križa da se režu troškovi u kampu za 20 do 30 posto. Radi se o troškovima koji se financiraju od strane RH. Zbog toga se od danas ukida ručak i večera za sve djelatnike i djelatnice u kampu, a u tom postotku bit će i smanjivanja ljudskih resursa', upozorio je CMS iz Inicijative Dobrodošli, koja okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, jedan nogometni klub i više od 400 volontera koji svakodnevno na terenu pružaju podršku izbjeglicama u koordinaciji s Hrvatskim crvenim križem i Koordinacijom za azil te institucijama.

No, nije tu kraj rezanju troškova, naime, Republika Hrvatska je odlučila uštedjeti i na drugim segmentima koji su osnovni za funkcioniranje kampa, upozoravaju iz CMS-a, ali točne informacije o tome nisu dobili, a i tportal čeka obrazloženje odnosno odgovore Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog crvenog križa na pitanja o razlozima i kriterijima smanjenja troškova kampa.

Izbjeglice u Hrvatskoj samo u tranzitu?

Baš kao što čekamo i pojašnjenje ministra unutarnjih poslova Mostova nezavisna stručnjaka Vlahe Orepića, koji je prošloga tjedna na sjednici Vlade migrantsku krizu izdvojio kao jedno od najvažnijih pitanja u svom resoru, a kasnije je izjavio da 'ćemo možda organizirati to da migranti uopće ne staju u Hrvatskoj, nego da budu samo u tranzitu', ali nije objasnio što pod time misli i kako bi to bilo organizirano.

Prilikom obilaska kampa u Slavonskom Brodu prije tjedan dana s bivšim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, podsjetimo, Orepić je na upit novinara kako će Hrvatska postupiti u sljedećem razdoblju kratko odgovorio: 'U skladu s potrebama' i najavio da će i on aktivnosti u Tranzitnom centru nastaviti pratiti svakodnevno.

'Svođenje ovog pitanja samo na 'žica ili ne' je pogrešno. Ovaj problem ima više aspekata, svesti to na pitanje žice nije korektno', opetovao je od tada Orepić, ali pojašnjenja oko aspekata i načina nošenja nove Vlade s tom krizom su izostala.

Hrvatska kao Mađarska?

U međuvremenu, građani i mediji su zamijetili da se na MUP-ovim službenim internetskim stranicama više ne može naći podatke o priljevu migranata u Hrvatsku, koji su svaki dan više puta ažurirani od početka izbjegličke krize na granici Hrvatske u rujnu prošle godine te su pružali transparentan uvid u kretanje izbjegličkog vala preko Hrvatske i daljnja očekivanja njegova intenziteta. U MUP-u su za Večernji list ustvrdili da ništa ne skrivaju i da su brojke o migrantima dostupne na upit te da je tako odlučeno jer više nema interesa za izbjegličku krizu kao prije.

Što se hrvatskog okruženja tiče, premijer Mađarske, kojoj je danas u posjetu hrvatski ministar vanjskih poslova HDZ-ov Miro Kovač, u cilju,kako je rekao - kooperacije, a ne konfrontacije', Viktor Orban poručio je da 'Mađarska nikada više neće dopustiti izbjeglicama da uđu na njezin teritorij. Imigrantska ruta može ići kamo god hoće, ali sigurno je da neće prolaziti kroz Mađarsku'.