CEI:

Započinju energetski pregledi zgrada u javnom sektoru

08.11.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) objavio je da su danas potpisani prvi dvogodišnji okvirni sporazumi za provođenje energetskog pregleda i energetske certifikacije zgrada u javnom sektoru za grad Zagreb i Panonsku Hrvatsku, ukupne vrijednosti oko 2,6 milijuna kuna (s uključenim PDV-om)

Sporazumi su potpisani temeljem postupka javne nabave koji je CEI objavio početkom kolovoza, a za dvije regije - Sjeverozapadnu i Jadransku Hrvatsku uložene su žalbe na odabir izvođača.

Za grad Zagreb i regiju Panonska Hrvatska odabrana je ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su slavonskobrodske tvrtke ALFA-inženjering i ABACO te đakovački INEL.

Za grad Zagreb oni su ponudili cijenu od 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 1,5 milijuna kuna s PDV-om, a za regiju Panonska Hrvatska cijenu od 820,1 tisuću kuna bez, odnosno nešto više od milijun kuna s PDV-om.

Zajednica ponuditelja koja je odabrana za grad Zagreb i Panonska Hrvatska preuzela je popis prvih 25 objekata na kojima će se izvršiti energetski pregled, a koji prema zacrtanim kriterijima za energetsku učinkovitost imaju potencijal da uđu u program energetske obnove zgrada javnog sektora, ističu iz CEI-ja.

CEI navodi i kako je za regiju Sjeverozapadna Hrvatska donijeta odluka o odabiru ponuditelja Brodarski institut s ponuđenom cijenom u iznosu 658,1 tisuća kuna (bez PDV-a), dok je za Jadransku Hrvatsku odabran TOMTING 2010 Zagreb, s ponuđenom cijenom od 1,2 milijuna kuna (bez PDV-a).

Na te odluke o odabiru žalbu je uložio Elektroprojekt iz Zagreba, čime je zaustavljen postupak sklapanja okvirnog sporazuma za izvođenje energetskih pregleda u tim regijama.

Provođenje energetskog pregleda i energetske certifikacije predviđeno je za oko 300 objekata na području cijele Hrvatske.

Energetski pregledi preduvjet su za provođenje Programa energetske učinkovitosti, odnosno energetske obnove zgrada u javnom sektoru s ciljem učinkovitog korištenja energije. Procjene govore da postoji potencijal ušteda od oko 500 milijuna kuna godišnje podizanjem energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora, navodi se u priopćenju.

Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada, sve zgrade javne namjene koje imaju ukupnu korisnu površinu veću od 1000 četvornih metara dužne su do kraja 2012. godine imati energetski certifikat, podsjećaju iz CEI-ja.