čekaju se daljnji koraci

Održana sjednica Vijeća za obranu, evo što je zaključeno o propalom natječaju za avione

14.01.2019 u 11:14

Bionic
Reading

Točno u 10:30 u Vili Prekrižje započela je sjednica Vijeća za obranu na kojoj se raspravljalo o propalom natječaju za nabavku vojnih zrakoplova

Na sjednici su se pojavili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

'Vijeće za obranu je 14. siječnja 2019. održalo svoju XII. sjednicu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva', priopćili su iz Ureda predsjednice nakon sjednice.

'Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH', stoji u priopćenju.

Nakon što su Izraelci prošli tjedan izvijestili da nisu dobili odobrenje SAD-a te da ne mogu Hrvatskoj prodati nadograđene zrakoplove F-16 Barak, Vlada će u 13 sati na sjednici Vlade poništiti natječaj. Međutim, još uvijek nije jasno koji će biti sljedeći korak - hoće li se ići na ponavljanje natječaja ili će se Vlada odlučiti na izravnu pogodbu.

To uoči sjednice Vijeća za obranu nije otkrio ni ministar obrane Damir Krstičević. 'Da podsjetim još jednom - natječaj je bio transparentan, Hrvatska je izabrala izraelsku ponudu, Izrael je imao predodobrenje SAD-a, no trebali su od SAD-a dobiti i konačno odobrenje. Neki dan ste vidjeli da su došli u MORH i da su rekli da obavezu koju su imali nisu osigurali, da nisu dobili odobrenje i da je to isključivo njihova odgovornost', rekao je Krstičević, podsjetivši kako se danas na tu temu održava i sjednica Vijeća za obranu, kao i sjednica Vlade.

'Proces ćemo transparentno zatvoriti na Vladi. S ovim znanjem krećemo u nov proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion i da dobije nadzor svog zračnog prostora. Vlada će učiniti sve da se to i dogodi', rekao je ministar.

  • +11
Na sjednici Vijeća za obranu predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL