PREMIJER U SPLITU

Plenković: Vlada će u ponedjeljak poništiti natječaj o nabavci borbenih aviona

12.01.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona te je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom, ali da to ne mijenja temeljnu stratešku odluku da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo. Od koga će i kada Hrvatska nabaviti nove avione, nije otkrio

'Zatvorit ćemo prvo ovaj proces, bez ikakve štete za državu. Razgovarat ćemo interno, vidjeti cijelu analizu i nakon toga donositi odluke', rekao je Plenković za RTL u Splitu, gdje je bio na svečanoj sjednici povodom obljetnice osnivanja HDZ-a.

Dodao je i da je osobno želio primiti direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama kako bi od njega čuo razloge neuspjeha tog posla. 'Niti oni nisu očekivali ovakav ishod', poručio je.

O kandidaturi Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe rekao je da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje te funkcije.

'O tome smo proteklih 8-9 mjeseci u Vladi razgovarali, imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. Taj hrvatski angažman, za razliku od pozornosti koju su mediji tome posvetili, naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njezinom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi', rekao je Plenković.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Komentirao je i proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija koji se u Banja Luci sastao s Miloradom Dodikom, no nije sudjelovao u službenoj ceremoniji na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske.

'Važno je, s aspekta Hrvatske, da mi nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik RH u BiH gospodin Del Vechio koji se po nama, prije svega trebao konzultirati ako je imao tamo sastanak koji je bio nevezan za ove defilee i akademije. Taj dan on tamo nije trebao biti (...), proteklih pet godina nije odlazio, pa mi je malo čudno da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju, stoga je i povučen u Zagreb na konzultacije. Mi ćemo uskoro krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH', rekao je premijer koji se osvrnuo i na odlazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Banja Luku.

'Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinktciju - HDZ BiH neovisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Što se tiče nazočnosti u Banja Luci, on je i proteklih godina bio tamo. To ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da komentiraju', prenosi Plenkovićeve riječi N1.