SLUČAJ ANGELSKI

Zapis koji potvrđuje da je zapisnik falsifikat

glas istre

glas istre

Izvor: Cropix / Autor: Srećko Niketić

Sindikat Glasa Istre uputio je priopćenje u kojem još jednom poziva Grad Pulu da izmijeni zapisnik temeljem kojeg je novinar Zoran Angelski dobio izvanredni otkaz, jer audio i video snimke potvrđuju da se njihov kolega Angelski, koji je na sjednici prisustvovao kao član inicijative Volim Pulu, nije predstavio kao novinar Glasa Istre, kako je to evidentirano u zapisniku

Gradski vijećnici i čelnici dobili su pismeno upozorenje da se radi o falsifikatu, no i dalje odbijaju sindikalni zahtjev da se ispravi verificirani zapisnik s pridodanim neistinitim podatkom.

Kako se navodi u današnjem priopćenju, povjerenici Sindikata novinara Hrvatske, podružnica Glas Istre, preslušali su i pogledali audio i video zapis sa sjednice Gradskog vijeća održane 27. srpnja i utvrdili da verificirani zapisnik s te sjednice, koji su potvrdili i vijećnici, sadrži falsificirani dio: u zapisniku je zapisničar Ivan Klarić naveo da se Zoran Angeleski predstavio kao 'Angeleski, Zoran Angeleski… Glas Istre'.

To ne odgovara istini, jer se na audio i video snimci čuje samo 'Angeleski'. Stoga smo pisanim putem pozvali svakog od vijećnika Grada Pule, gradonačelnika i njegove zamjenike da isprave tu krivotvorinu u verificiranom zapisniku. Naime, kao što je poznato, zbog tog je falsifikata član Uprave Glasa Istre Albert Faggian 31. kolovoza donio odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu za novinara Zorana Angeleskog.

'Odnosno, član Uprave temeljem uvida u ovaj krivotvoreni zapisnik zaključuje da je Angeleski govorio u ime Glasa Istre i slijedom toga smatra da je povrijedio čast i ugled društva, iako je na sjednici prisustvovao kao predstavnik građanske inicijative Volim Pulu i nije spomenuo Glas Istre', pojašnjava sindikalni povjerenik Paulo Gregorović
Kako napominje, Sindikat je s pravom očekivao reakciju Grada, vijećnika, gradonačelnika i njegovih zamjenika na upućenu im molbu da isprave netočnosti u verificiranom zapisniku, no umjesto toga Sindikat je dobio sasvim oprečno tumačenje.

'Pročelnik Bernard Zenzerović nam je odgovorio da je za Grad Pulu taj zapisnik vjerodostojni dokaz o činjenicama koje sadrži, jer su ga bez primjedbi usvojili vijećnici na sjednici Vijeća koja je uslijedila. U svom odgovoru pojasnio je da se zapisnik sa sjednice Vijeća ne sastavlja preslušavanjem video ili audio zapisa, već ga sastavlja ovlašteni zapisničar na temelju stenografskih bilješki koje vodi tijekom sjednice', ističe Gregorović

Sindikalni povjerenik u Glasu Istre veli da dodatno intrigira činjenica da je upravo na spornoj sjednici 27. srpnja netko iz Grada Pule promijenio način evidentiranja.

'Do tada, a i nakon te sjednice, u zapisnik se unosi samo ime i prezime vijećnika koji je sudjelovao u raspravi. Nije jasno zašto je na sjednici održanoj 27. srpnja bilježeno i ono što dotad i nakon toga nije - izjava osobe koja čak nije vijećnik, a usto je izjava izmišljena. Iz svega možemo zaključiti da je u Gradu Puli ta iznimka učinjena ne bi li se zapisnik mogao krivotvoriti i nekome naštetiti. I to, očito, onome tko je glasno ustao protiv projekta vladajuće stranke - Brijuni rivijere. Zbog 'propusta' Grada Pule konzekvence snosi novinar, kojem je uskraćeno pravo na rad u Glasu Istre', kaže Gregorović.

Iako imaju originalnu snimku koja je dokaz da je verificirani zapisnik krivotvorina, Gregorović veli da Sindikat neće podizati kaznenu prijavu. Naime, očekuju da će se u sudskom postupku koji je pokrenuo Angelski, a Sindikat je angažirao i plaća mu pravnicu, dokazati da se radi o falsifikatu zapisnika.

Ističe kako Sindikat novinara još jednom poziva gradske vlasti Pule da se zapisnik ispravi, jer u suprotnom šalje se poruka da svatko može postati žrtva falsificiranog zapisnika i time zaraditi otkaz, što je jasna prijetnja svim građanima Pule koji se usuđuju misliti drukčije od vladajućih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi