prvi nacionalni dan

Beroš: Preživjeli od raka su heroji i najveći zagovaratelji prevencije

05.06.2022 u 14:25

Bionic
Reading

U Zagrebu je u nedjelju prvi puta obilježen Dan preživjelih protiv raka, a tom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je važnost prevencije u suzbijanju ove opake bolesti te poručio da su preživjeli od raka heroji koji je svojim primjerom najsnažnije zagovaraju.

"Svi preživjeli od raka u Hrvatskoj zaslužuju naše najveće poštovanje i priznanje za neizmjernu hrabrost, entuzijazam i snagu kojom su prebrodili ovu opaku bolest koja pogađa svaku treću osobu u Hrvatskoj", rekao je ministar.

Svima njima ključna je poveznica pravovremeni odlazak liječniku i prepoznavanje važnosti Nacionalnih preventivnih programa.

To ih čini našim najsnažnijim zagovarateljima prevencije u brizi za zdravlje nacije, istaknuo je Beroš u povoduj obilježavanju prvog Dana preživjelih protiv raka u Hrvatskoj na Cvjetnom trgu, koji je okupio preživjele protiv raka te brojne predstavnike udruga, organizacija i djelatnika iz zdravstvenog sustava.

Prema najnovijim podacima Eurostata za 2020. Hrvatska se, u odnosu na 2019., spustila s drugog mjesta po smrtnosti od raka na nešto niže četvrto mjesto.

To predstavlja pomak u pozitivnom smjeru, ali i upozorava da naši građani boluju više od prosjeka Europske unije uslijed kasnijeg odlaska liječniku, nezdravih navika, nedovoljne zdravstvene pismenosti kao i starenja populacije.

Sve navedeno razlog je za stavljanje u fokus preventivnih pregleda i programa, koji su ujedno jedan od ciljeva reformskih mjera ministra Beroša.

"Nacionalni preventivni programi, napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti stvaraju sve preduvjete za bolje ishode liječenja, dodatno smanjenje smrtnosti i povećanje kvalitete života oboljelih", upozorio je Beroš.

Naši građani zbog straha ili banaliziranja simptoma sami sebe zakidaju za te blagodati medicine i našeg zdravstvenog sustava.

  • +10
Obilježavanje prvog Nacionalnog dana preživjelih od raka Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

"Stoga su upravo naši reformski koraci usmjereni na reviziju postojećih Nacionalnih preventivnih programa i izradu novih te smo intenzivirali i aktivnosti oko preventivnih pregleda kao i dodatnog promicanja zdravih životnih navika i podizanja zdravstvene pismenosti kroz međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja", poručio je ministar.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Sivio Bašić zahvalio je preživjelima na hrabrosti ranog suočavanja sa svojom bolešću kao i dijeljenju osobnih priča sa širom javnošću kako bi svojim primjerom pokazali koliko je važno raditi na prevenciji i na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

Dodao je da je Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje spreman i u finalnoj je fazi međuresornog usuglašavanja.