JOŠ DALEKO DO IZBORA

Zamuckivanje nastupilo na drugoj republikanskoj debati

29.10.2015 u 09:09

Bionic
Reading

Dvojica vodećih u utrci u republikanskim predizborima za Bijelu kuću, milijarder Donald Trump i liječnik Ben Carson, imali su problema u srijedu obraniti svoje gospodarske projekte u velikom televizijskom sučeljavanju u kojemu su ih uglavnom napadali ostali kandidati

U televizijskoj raspravi na vidjelo je izašao paradoks republikanskih predizbora: kandidati koji su često uspješno vršili političke dužnosti, nalaze se daleko iza dvije osobe bez političkog iskustva ali koje zadivljuju konzervativnu bazu svojim govorima protiv establishmenta. Samo njih dvojica, Donald Trump i Ben Carson, jedini afroamerički kandidat, odnose oko polovice namjeravanih glasova republikanaca, tri mjeseca prije početka predizbora u veljači 2016.

No, svi su kandidati pokazali veliku borbenost tijekom trećeg sučeljavanja u sezoni koje je organizirao CNBC na Sveučilištu Kolorado u Boulderu.

Donald Trump, kojemu je poslovno iskustvo glavni argument kampanje, napadnut je zbog nerealnih prijedloga, posebice velikog smanjenja poreza i izgradnje zida na granici s Meksikom. 'Moguće je da samo što nismo izabrali nekog potpuno nesposobnog za taj posao', kazao je John Kasich, popularni guverner Ohija koji je osudio 'fantazije' svojih suparnika.

Ben Carson, umirovljeni neurokirurg, imao je također poteškoća opravdati prijedlog o jedinstvenoj poreznoj stopi od 10 posto 'po modelu dobrovoljnih priloga u crkvama'.

Bez političkog iskustva, na početku rasprave priznao je da je njegova najveća slabost to što se 'zapravo nije vidio na tom položaju dok ga stotine tisuća osoba nisu počele nagovarati da se upusti u to'.

Povijest pokazuje da ispitivanja mnijenja u ovom stadiju ne predviđaju ishod budućih izbora. Kandidati koji su vodili na predizborima u istom stadiju 2007. i 2011. izgubili su, ali ukazuju na popularnost 'autsajdera'.

Do sučeljavanja Trumpa i Carsona zapravo nije došlo jer je Carson, previše diskretan, rekao gledateljima da neće odgovarati na provokacije.

Prava bitka odvijala se između dvojice saveznika: senatora iz Floride Marca Rubija i bivšeg guvernera iste države Jeba Busha, njegova nekadašnjeg sponzora u politici. Prvi je u uzlaznoj putanji, dok je drugi pao na četvrto mjesto u ispitivanjima javnog mnijenja.

Nasljednik dinastije Bush prigovorio je senatoru Rubiju odsutnost u Senatu ali nije mu uspio naškoditi.

Sljedeća republikanska debata održat će se 10. studenoga.