Zoran Barušić

Zamjenik ravnatelja infektivne klinike: Nema potrebe za provjerom antitijela

01.05.2021 u 21:36

Bionic
Reading

Zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić u Dnevniku Nove TV govorio je o tome trebaju li se cijepiti oni koji su preboljeli covid i koliko su opravdani strahovi od cijepljenja.

Kako je rekao, preporuke o neprimanju druge doze cjepiva nakon preboljene korone su nove.

“Nove preporuke utemeljene su na najnovijim znanstvenim spoznajama. Ne znači da se iste neće revidirati u neko dogledno vrijeme”, rekao je Zoran Barušić za Dnevnik Nove TV.

“Prema onome što se u ovom trenutku zna, s obzirom na dužinu trajanja imuniteta i kakav je odgovor organizma, preporuka će za sada biti da svi koji su preboljeli covid i imaju jasan dokaz o preboljenju covida primit će samo jednu dozu cjepiva, neovisno o vrsti cjepiva, ako će ga primiti u periodu od tri do šest mjeseci nakon preboljenja”, dodao je.

“Svi koji će doći u situaciju da je prošlo više od šest mjeseci bi trebali dobiti obje doze cjepiva”, istaknuo je Barušić.

Navodi da bi, da nisu stigle nove preporuke, pacijenti koji su preboljeli covid primili, prema starim preporukama, obje doze cjepiva. “To bi bilo sukladno struci, odnosno znanstvenim spoznajama”, dodao je Barušić.

O provjeri antitijela u krvi, navodi da, kad se govori o cijepljenju nakon preboljenja, ali i kod onih koji nisu preboljeli, a htjeli bi se cijepiti, nije nužno, odnosno nepotrebno je određivati antitijela.

“Prvenstveno zato što postoje različite metode detekcije protutijela, a s druge strane ne može se još uvijek u ovom trenutku govoriti o nekoj razini protutijela koja bi na svakoj pojedinačnoj razini mogla se smatrati dovoljno učinkovitom u smislu zaštite svakog pojedinca”, rekao je Barušić.

O onima koji su primili cjepivo pa se zarazili, Barušić kaže: “Ako govorimo o trećem valu, ono sve što je prethodilo nakon početka procesu cijepljenja u Republici Hrvatskoj, bilo je bolesnika koji su primljeni u Kliniku, a primili su jednu dozu cjepiva”.

“Radilo se o bolesnicima koji su imali blažu kliničku sliku, nitko od njih nije završio s potrebnom intenzivnijeg liječenja, nitko nije završio na respiratoru”, objasnio je Barušić.

“S dvije doze nismo imali bolesnika u bolnici do ovog trenutka”, dodao je.

O strahu od primanja cjepiva, pogotovo kod žena, navodi da smo svjedoci svakodnevno svakakvih priča i brojnih događanja koja se mogu pratiti na društvenim mrežama.

“Ono što je moja preporuka, to je da trebamo pratiti struku, struka je ta koja donosi zaključke na temelju znanstvenih spoznaja. U ovom trenutku se zna da ako gledamo u odnosu na plodnost, nisu dokazani ili su, bolje rečeno, nepoznati bilo kakvi izravni ili neizravni učinci cijepljenja na bilo koji dio reproduktivnog ciklusa”, objasnio je Barušić.

“U zadnje vrijeme se registrira veći broj oboljelih općenito, pa tako i među dječjom populacijom. Na sreću, to su većim dijelom blaže kliničke slike. Međutim, svjedoci smo da povremeno imamo djece različite dobi koja se moraju hospitalizirati bilo zbog simptoma akutnog covida i potrebom za terapijom kisikom”, rekao je Barušić.

“Vrijedno je spomenuti da, na sreću, se događaju rijetke situacije gdje imamo djecu s multiinflamatornim post covid sindromom. Dakle to nije nešto što je nestalo, to je nešto što se viša još uvijek”, zaključio je Barušić.