znanstvenik pero lučin:

'Ispravna je preporuka da se one koje su preboljeli koronu cijepi jednom dozom. Učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan'

01.05.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Pero Lučin, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je ispravna preporuka da se oni koji su preboljeli koronu cijepe samo jednom dozom

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2.046 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih gotovo je 20 posto. Preminulo je 49 osoba, a u bolnicama je 2.210 pacijenata, od kojih 246 na respiratoru. Nastavlja se masovno cijepljenje, a u Zagrebu se uvode još tri lokacije.

Novost je preporuka da se oni koji su preboljeli koronu cijepe samo jednom dozom. Pero Lučin, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je preporuka ispravna.

'Imunološki odgovor na infekciju odvija se u dva koraka. U prvom koraku se događa prepoznavanje senzibilizacije razvoja odgovora, a u drugom koraku pojačanje. Svi koji su već imali bolest prošli su prvu fazu i trebaju drugu fazu, a to je pojačati imunološki odgovor cijepljenjem. Oprez treba kod onih koji su bili asimptomatski ili su imali blagu kliničku sliku. Kod njih treba provjerili je li došlo do imunizacije', rekao je Lučin za HRT.

Na pitanje koliko će biti potrebno da se donesu zaključci o trajnosti učinka cjepiva, rekao je kako je to teško reći jer je prošlo tek 5-6 mjeseci od iskustva s cjepivom.

'Tek ćemo nakon godinu dana moći reći koliko imunost stvorena s cjepivom djeluje, ali s obzirom kako ide kod inficiranih učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan', rekao je.

Istaknuo je da su nam brojevi preveliki i da je broj umrlih prevelik, te da će trebati tri- četiri tjedna da se vidi pravo smanjivanje.

  • +39
Na Zagrebačkom velesajmu počelo masovno cijepljenje građana protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

'Ohrabruje što se udio pozitivnih među testiranim smanjuje. To je uvijek bio dobar indiktor da su stvari krenula na dolje u smislu prijave novih slučaja. Treba biti oprezan i pridržavati se mjera', naglasio je Lučin.

Dodao je i da se ova pandemija ne može obuzdati lokalno.

'Mi možemo poduzeti mjere i smanjiti širenje, ali dok se ne riješi problem u cijelom svijetu, a to znači dok se ne smanji intenzivno širenje virusa, uvijek će biti njegovo kretanje, a jedna od ključnih stvari je cijepljenje. Treba omogućiti cijepljenje svima i to što prije. I ljudima izvan bogatijeg i razvijenijeg svijeta. To je jedini put da se epidemija obuzda, a i onda će trebati dugo da se uspostavi suživot s virusom', zaključio je Lučin.