ZA OTROVNE PLINOVE NESPREMNI

Žalosno je kako su policajce poslali u teški požar!

15.04.2014 u 15:05

  • +8

Požarište Ciosa dan poslije

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Jučerašnji teški požar u pogonu tvrtke C.I.O.S. u zagrebačkom naselju Jankomir ukazao je još jednom na problem nedostatne opremljenosti policajaca za opasnosti kojima se izlažu

Policajci upućeni na intervenciju prilikom odlaska na mjesto događaja nisu bili opremljeni maskama s kisikom (za zaštitu od požara uljnih plinova) koje su nužne za osiguranje zdravlja i života prilikom intervencija kao što je bila ova u Jankomiru. Isti slučaj bio je i s djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a jedino su vatrogasne postrojbe bile adekvatno opremljene, upozoravaju iz Sindikata policije Hrvatske na čelu s Dubravkom Jagićem.

Ističu kako su tek na intervenciju Sindikata policije s mjesta nesreće povučeni neadekvatno zaštićeni interventni policajci i njihovi kolege iz drugih policijskih postaja. U Sindikatu policije smatraju kako je krajnje vrijeme da se policijske službenike konačno opremi adekvatnom zaštitnom opremom, jer će se situacije poput ove jučerašnje zasigurno još događati. Podsjećaju da su prilikom prošlogodišnjeg donošenja nove Uredbe o odorama ukazali na potrebu da se pripadnicima interventne policije osiguraju i nezapaljivi kombinezoni, kao što je bilo predviđenom tekstom prethodne Uredbe, no navedeno – vjerojatno zbog politike ušteda - nije uvaženo.

Ističu kako nijedan policijski službenik ne smije nastradati zbog uštede na zaštitnoj opremi, stoga zahtijevaju od Vlade da osigura sredstva za nabavku opreme za posebne situacije, kao što je, primjerice, odora i dijelovi odore od negorivih ili teško zapaljivih materijala. Od Ministarstva unutarnjih poslova očekuju da ih podrži u njihovu opravdanom zahtjevu.

Poručuju kako je stradavanje moguće spriječiti (naravno ne u 100 posto slučajeva) kvalitetnom i dostatnom opremom. Ako policajci ne mogu zaštititi vlastite živote, kako se od njih može očekivati da tako loše obučeni i opremljeni zaštite tuđe, pitaju u Sindikatu policije u svojoj, kako su naveli, dobronamjernoj kritici odgovornih u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te Ministarstvu unutarnjih poslova.


Istodobno, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić čestitao je svim sudionicima koordinirane akcije kojom je 'u vrlo kratkom vremenu, unatoč informaciji da je moguće bila kasna dojava, požar u Jankomiru stavljen pod nadzor'.

Ministar je odgovarao na pitanje treba li vatrogastvo vratiti pod MUP, a ne da ono bude u sustavu lokalnih zajednica, jer se u javnosti nagađa da je akcija gašenja požara u C.I.O.S.-u jučer kasnila i da su posljedice mogle biti daleko teže.

'Nije rješenje da se vatrogasci vrate pod MUP', već napredak treba ostvariti 'jačanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje i kroz određena nova zakonska rješenja', rekao je Ranko Ostojić.

'Koordinirana akcija državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasca, dobrovoljnih vatrogasnih, profesionalnih postrojbi, uključenog MORH-a, policije, svih segmenata, još jednom je pokazala da Hrvatska ima sposobnost u ovim uvjetima i kroz ovu organizaciju riješiti slučaj kakav je požar u Jankomiru', smatra ministar policije.

Požar u skladištu grupe C.I.O.S., koja sakuplja i reciklira željezni i čelični otpad i ostale otpadne materijale, izbio je u ponedjeljak, lokaliziran je sinoć, ali bi gašenje moglo potrajati i dva dana zbog velike količine zahvaćenog materijala, kako se procjenjuje, oko 10 tisuća kubika.

Na požarištu je još 60-ak vatrogasaca i 20-ak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Hlađenju je pomogla i kiša koja je spustila čestice te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je, prema informacijama iz Ministarstva obrane, od u ponedjeljak poslije podne do navečer u 40 letova izbacio 74 tone vode.