HNS KRITIZIRA

'Žalimo što HDZ ne vidi da muškarci i žene moraju biti ravnopravni'

12.03.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Klub zastupnika HNS-a izražava razočaranje i žaljenje jer u Europskom parlamentu nije izglasana podrška Izvješću o jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji, za što veliku odgovornost snosi dio hrvatskih eurozastupnika, odnosno zastupnici HDZ–a te Ruža Tomašić, priopćili su iz HNS-a

'Unatoč tome što su se parlamentarne grupe liberala i demokrata (ALDE) te socijaldemokrata zauzimale za principe jednakih primanja muškaraca i žena, konzervativne grupacije u EP-u nisu prepoznale važnost navedenog dokumenta. Posebno naglašavamo kako su glasovi hrvatskih zastupnika u EP-u bili presudni u tijesnoj većini pri glasanju te su tako svojim glasovima 'protiv' HDZ i Ruža Tomašić propustili donijeti odluku koja bi značila velik korak naprijed u izjednačavanju prava žena i muškaraca u Europskoj uniji', kažu u HNS-u.

Među tim pravima, podsjećaju u HNS-u, nalazi se i pravo o jednakoj plaći za jednak posao, a principi jednake plaće za jednak posao nalaze se u ugovorima EU-a još od 1957. godine i vrijeme je da postanu stvarnost u zemljama članicama.

'Neprihvatljivim smatramo da žene unutar EU-a primaju 83,8 posto plaće u odnosu na plaću koju primaju muškarci za isti posao, a u pojedinim državama članicama žene su potplaćenije čak i do 30 posto. To pokazuje kako na razini čitave Europe trebamo pojačati napore da bismo povećali primanja žena i poboljšali radne uvjete za njih. Europa može i treba učiniti više po tom pitanju jer jednakost spolova nadilazi puke ekonomske momente i predstavlja jedno od ključnih društvenih pitanja u svakoj zajednici', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i njihov kandidat na skorašnjim izborima za Europski parlament, Jozo Radoš.

320747,316714,320508,319428