MAĐARSKI LEDOLOMCI ZA VIKEND

Zaleđena Sava kod Slavonskoga Broda

09.02.2012 u 19:58

Bionic
Reading

Zbog zaleđene Save kod Slavonskoga Broda, proglašene su mjere redovite obrane od leda, na području Brodsko-posavske županije na snazi su pripremne mjere, a mađarski se ledolomci očekuju u subotu ili nedjelju

Voditelj obrane od poplava u Slavonskome Brodu Davorin Piha kaže kako već nekoliko dana u suradnji s ostalim mjerodavnim institucijama prate razvoj stanja, a od jučer ledene sante razbijaju dva motorna broda – 'Davor', vlasništvo Dunavskoga Lloyda, te 'Marsonia', vlasništvo Brodske posavine. Piha kaže kako je povoljna okolnost niski vodostaj, zbog čega nema opasnosti od prave ledene poplave.

Zadnji se put Sava kod Slavonskoga Broda zaledila prije 25 godina.

Iako je u Slavonskome Brodu jutros izmjerena najniža temperatura u Hrvatskoj od 26 stupnjeva ispod ništice, znatnijih problema u opskrbi grada energentima nije bilo.

Da su zime u Slavonskome Brodu i prije znale biti i te kako jake, potvrdio je brodski meteorolog Željko Jelavić. 'Prije tri godine zabilježili smo –18 stupnjeva, a 1984. i 1985. zimu pamtimo s 25 stupnjeva u minusu. Apsolutni je minimum temperature zraka izmjeren 24. siječnja 1963., kada je bilo 28 stupnjeva ispod ništice', rekao je Jelavić.

Snježni pokrivač dosegnuo je gotovo 40 centimetara. Meteorolog Jelavić podsjetio je da je 1994. godine napadao 51 centimetar snijega. Rekordna je 1942. godina sa 78 centimetara.

Po prognozama, Brođane već sutra očekuju nove oborine.

Mađarski se ledolomci očekuju u subotu ili nedjelju

Dolazak mađarskih ledolomaca u Hrvatsku, o čemu su se na jučerašnjem sastanku u Somboru načelno dogovorili hrvatski, mađarski i srbijanski vodnogospodarski stručnjaci, očekuje se u subotu ili nedjelju, izvijestio je danas osječki vodnogospodarski odjel Hrvatskih voda.

Direktor tog odjela Zoran Đuroković rekao je na konferenciji za novinare kako su, na temelju protokola o međudržavnoj suradnji, lokalna stručna tijela definirala nužno korištenje mađarskih ledolomaca na dijelu Dunava od zajedničkog interesa.

Dodao je kako su hrvatska i srbijanska strana od mjerodavnih tijela Republike Mađarske danas zatražila četiri mađarska ledolomca, koji se očekuju u subotu ili nedjelju.

S obzirom na to da se idućih desetak dana očekuje iznimno hladno vrijeme, rekao je Đuroković, 'može se očekivati daljnje povećanje leda na Dunavu i potpuno prekrivanje Dunava ledom, a moguća je i pojava ledostaja na toj rijeci'.

Na novinarsko pitanje što bi u najgorem scenariju značio ledostaj, Đuroković je odgovorio da bi velike količine leda na Dunavu otežale prolaz ledenih santi kroz Hrvatsku, a trenutačni vremenski uvjeti pogodni su za stvaranje ledenih barijera, primjerice kod Dalja, gdje su se i 1985. godine koristila četiri mađarska ledolomca za razbijanje leda.

Dodao je kako se procjenjuje da bi kritično područje moglo biti i kod Apatina u Srbiji pa će dva mađarska ledolomca biti u Vukovaru i razbijati led na području Dalja, a dva u Apatinu.

Ocijenio je kako se sada pokazuje koliko je bilo važno početno razbijanje leda na Dravi budući da je ta rijeka sada protočna od osječkog mosta sve do ušća.

Đuroković je istaknuo kako smo na vrijeme ispustili led u Dunav jer ga ta rijeka sada više ne bi mogla primiti. 'Smatramo da ćemo s mađarskim ledolomcima uspjeti održati protočnost korita, a ako bude bilo potrebno, moguće je i korištenje minsko-eksplozivnih sredstava za razbijanje ledenih barijera', zaključio je Đuroković.