NEZADOVOLJNI ANTIFAŠISTI

'Zakon o grobovima žrtava komunizma je manipulacija'

25.03.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) danas je izrazio nezadovoljstvo Zakonom o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina iz Drugog svjetskog rata smatrajući ga 'grubim politikantstvom i manipulacijom mrtvima, a radi podjele i svađe među živima'

Iz SABA RH svoje su pismo uputili hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, Vladi RH, Hrvatskom saboru i Klubovima zastupnika parlamentarnih stranaka te bivšem hrvatskom predsjedniku od 2000. do 2010. Stjepanu Mesiću

'Humano je i ljudski da svaki pokojnik ima pravo na mirno počivalište, na grob i poimenično obilježje. Ali, ako svaki otkopani kostur pokojnika, poslije više od pola stoljeća, bez činjeničnog utvrđivanja identiteta pokojnika, unaprijed proglasi žrtvom komunističkog zločina, onda je to grubo politikanstvo i manipulacija mrtvima, radi podjele i svađe među živima, čime se ne odaje pijetet žrtvi', stoji u otvorenom pismu što ga je potpisao potpredsjednik SABA RH Josip Skupnjak.

U pismu iz SABA RH pitaju se kako će se bez ekshumacije moći saznati broj leševa u nekoj grobnici te upozoravaju da iz zakona proizlazi i da će se pod 'žrtve komunističkih zločina' jednako ubrajati ustaše, četnike, domobrane, Nijemce, križare itd., koji su poginuli u nekom borbenom okršaju zajedno s eventualno pronađenim posmrtnim ostacima istinski nevinih žrtava – žena i djece.

'U takvom površnom tretiranju tih grobnica može se dogoditi da se u njima nalaze posmrtni ostaci pripadnika NOV-a, pa će se po toj metodi i njih moći ubrajati u 'žrtve komunističkih zločina', napominju u pismu iz SABA RH.

Takvu metodu utvrđivanja istine o događajima poslije 9. svibnja 1945. smatraju 'improvizatorskom'. 'To je samo formalno-pravno pokriće i alibi za legalnu reviziju antifašističke NOB-a i njezine povijesti kao i za legalno diskreditiranje i kompromitiranje NOV-a i njezinih pripadnika i zapovjednika s krajnjim ciljem da ih se u zlodjelima izjednači s ustašama i NDH'. 'Posljedice takvih namjera za naše bi društvo po našem mišljenju mogle biti višestruko štetne i nesagledive', ističu, uz ostalo, iz SABA RH.

Također napominju da ih 'povređuje što se preferira otkrivanje i uređivanje grobnica poginulih pripadnika kvislinških oružanih jedinica u odnosu na uređivanje i održavanje grobnica žrtava fašističkog terora i antifašističkih spomen obilježja, koja su de facto simbol i sadržaj povijesti časne antifašističke NOB-a u Hrvatskoj kao jednog od temelja današnje neovisne Republike Hrvatske'.