ŠEFOVI POLICIJA JI EUROPE

Zajedno protiv korupcije i kriminala

15.04.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Na dvodnevnoj Generalnoj skupštini Udruženja šefova policija jugoistočne Europe (SEPCA) okupilo se u hotelu Četiri opatijska cvijeta u Opatiji 40-ak predstavnika policija iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine (Federacija i Republika Srpska), Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Republike Hrvatske te predstavnici međunarodnih organizacija, partnera SEPCA-e, kao i SDC – Švicarska agencija za razvoj i suradnju, DCAF – Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga, INTERPOL, EUROPOL, FBI i drugi

Direktori policija BiH – Federacija Zlatko Miletić, Republike Makedonije Ljupčo Todorovski, Hrvatske Oliver Grbić i Srbije Milorad Veljović, na konferenciji za novinare u Opatiji iznijeli su zajednički stav da je borba protiv organiziranog kriminala temelj borbe protiv terorizma.

'U protekla četiri mjeseca učinili smo više nego u proteklih nekoliko godina po tom pitanju', rekao je domaćin Oliver Grbić, dodajući kako svakodnevno izmjenjuju korisne informacije i saznanja, određuju prioritete i otvaraju nove zajedničke projekte. Na primjeru dvaju slučajeva, dvostrukog ubojstva u Zagrebu i milijunske pljačke u Splitu, Grbić je istaknuo koliko je međunarodna policijska suradnja potrebna.

Predsjednik SEPCA-e i direktor policije BiH Zlatko Miletić napomenuo je da se Slovenija, iako nije članica nacionalnih organizacija, sve više aktivno uključuje u policijske aktivnosti. Rekao je da nisu zadovoljni malim brojem žena u policijskim agencijama te da rade na brojnim projektima, edukaciji o kriminalu, uvezivanju graničnih prijelaza, trgovini oružjem i automobilima te o zlostavljanoj djeci.

'Grbić i ja formirali smo operativni tim koji je svakodnevno u kontaktu, a sve u cilju da zadamo konačan udarac organiziranom kriminalu', istaknuo je direktor policije Srbije Milorad Veljović dodavši da na tome rade najkvalitetniji stručnjaci.

Na skupštini, 17. po redu, potpisani su memorandumi s FBI-jem, otvorena je i suradnja s Bugarskom te najavljeno puno operativnih obrada koje će, uvjereni su, polučiti rezultate.