godišnjica kristalne noći

Njemački predsjednik Steinmeier: Obuzima me sram kad vidim da Židovi ne mogu bez straha nositi kipu na ulici

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2020 13:42
  • Objavljeno 09.11.2020 u 13:42
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Izvor: EPA / Autor: ANDREAS GORA / POOL

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u ponedjeljak je, povodom godišnjice početka sustavnog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, u poruci izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu izrazio sram zbog činjenice da se židovske institucije u Njemačkoj još uvijek nalaze pod zaštitom

"Obuzima me sram kada vidim da Židovi ne mogu bez straha nositi kipu na ulici i da se židovski objekti moraju danonoćno čuvati", rekao je njemački predsjednik u video-poruci upućenoj izraelskom predsjedniku povodom 82. godišnjice tzv. Kristalne noći.

U video-poruci, koja će biti emitirana na komemoraciji u Izraelu u ponedjeljak poslijepodne, Steinemeier se osvrće i na napad na sinagogu u istočnonjemačkom gradu Halleu prošle godine.

"Sram me je da je prošle godine pokolj spriječen samo zahvaljujući stabilnim ulaznim vratima sinagoge u Halleu", poručio je Steinmeier istaknuvši kako je u vezi sa zaštitom Židova u Njemačkoj "potrebno dodatno djelovati".

On je istodobno izrazio zahvalnost policiji za jačanje zaštite židovskih objekata u Njemačkoj.

Njemački predsjednik posebice je istaknuo kako je tzv. Kristalna noć označila početak dugogodišnjeg progona Židova u Europi.

"Pogromi u studenom 1938. su bili vjesnici nepojmljivog zločina Šoe kojeg su moji sunarodnjaci izvršili nekoliko godina kasnije", rekao je Steinmeier.

U video-poruci se Steinmeier, zajedno s izraelskim predsjednikom Rivlinom i austrijskim predsjednikom Alexanderom van der Bellenom, založio za odlučno djelovanje protiv antisemitizma.

"Mi u Berlinu, Jeruzalemu i Beču stojimo složno", navodi se u zajedničkoj video-poruci.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je rekao kako nitko ne smije slijegati ramenima na širenje mržnje ili antisemitskog huškanja na ulici ili na društvenim mrežama.

"Sjećati se znači povlačiti ispravne zaključke iz prošlosti za sadašnjost i budućnost", poručio je Maas.

Kristalna noć (njem. Kristalnacht) naziv je za pogrom Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji koji se dogodio 9. i 10. studenog 1938.

Nešto ranije, 28. listopada 1938., po Hitlerovoj naredbi je više od 12.000 Židova poljskog porijekla protjerano iz Njemačke i deportirano do poljske granice, gdje su danima u teškim uvjetima čekali da ih Poljska primi. U znak osvete 17-ogodišnji Herschel Grünspan, čiji su roditelji također bili deportirani, izvršio je 7. studenoga 1938. atentat na konzula njemačkoga veleposlanstva u Parizu.

Njemačka nacistička stranka taj događaj proglasila dijelom svjetske židovske urote i uzela kao povod za organiziranje pogroma. Te noći uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su brojna židovska groblja, a preko 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno. To je označilo početak sustavnom progona Židova i dovelo kasnije do holokausta u kojem je ubijeno šest milijuna Židova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!