korupcija u petrinji

Zaiskrilo u Otvorenom između Komes i Grmoje: Sve mi više sličite na Darinka Dumbovića

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 14.06.2022 23:37
  • Objavljeno 14.06.2022 u 23:35
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Uhićenje bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića bilo je tema Otvorenog. Osumnjičen je za zlouporabu položaja i pogodovanje tvrtkama vlastitog sina. HDZ-ova gradonačelnica tvrdi da je i prije upozoravala na nezakonito poslovanje i mahnito trošenje gradskog novca na Dumbovićevu kampanju. Šteta za grad je, navodi, "milijunska". Oporba poručuje - moćnike se uhićuje tek kada odu s vlasti. Kako je trošen gradski novac, je li bilo nepravilnosti u obnovi grada nakon potresa?

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje rekla je za HRT da kada je preuzela dužnost račun je bio devet milijuna kuna u minusu. Jedva su uspjeli isplatiti plaće.

'Kako su dolazili računi iz kampanje, postalo mi je jasno gdje su odlazili novci. Od potresa na dalje dok su građani Petrinje živjeli bez krova nad glavom i u kontejnerima, gospoda iz gradske uprave kupovali su si najskuplje laptope, iPhone, kožne garniture... Novac se bacao, a da ne govorim da se u kampanji na svakakve načine pokušalo kupovati glasove građana, ali na sreću nije mu uspjelo, rekla je. Dodala je kako ga je i sama prijavila jer je istraživala sukob interesa, jer se znalo da gradske firme posluju sa tvrtkom gradonačelnikovog sina.

Davorko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata rekao je da ga više ništa ne čudi kada je riječ o ljudima koji se u Hrvatskoj bave politikom.

'Mi imamo ta spektakularna uhićenja s vremena na vrijeme i nadam se da će iza ovog uhićenja stajati dobri i valjani dokazi koji mogu dovesti do toga da ne završi kako se često događa - bez ikakvih posljedica', rekao je, istaknuvši da nema pojma ima li elemenata za kazneni progon.

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan istaknuo je da je današnje uhićenje pokazalo da pravosudna tijela rade u okviru svoje nadležnosti, a sukladno zakonu.

'Pravosudna tijela ne biraju hoće li uhititi nekoga ovisno o pripadnosti nekoj stranci ili vrši li dužnost ili ne u tom trenutku. Važno je kazneno djelo i osnovna sumnja za počinjenje kaznenog djela', istaknuo je.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta rekao je da se ne slaže s Celjakom.

'Institucije nisu neovisne. Moćnici dolaze na udar institucija kada izgube moć, politički utjecaj i vlast, ako nisu dovoljno snažni unutar svoje političke strukture ili ako su dokazi toliki da se više ne mogu sakriti. To je čovjek za kojeg se odavno zna da je s one strane zakona. Naši Mostovci u Petrinji su podizali kaznene prijave i upozoravali na kriminal Darinka Dumbovića', istaknuo je.

Darinko Dumbović nakon ispitivanja u Uskoku

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

 Uvjeren je da bi lokalni HDZ-ovci bili oštriji u kritikama samog Dumbovića da nije došao signal iz Zagreba da su im Reformisti bitna stranka jer im drže većinu. 'Mi konačno trebalo institucije i vlast koje jednako tretiraju sve građane neovisno o političkom utjecaju, financijskoj moći i je li njihova rukica potrebna za 76 ili 77 ruku u saboru. Ja se borim za takvu Hrvatska i nastavit ću i dalje, naglasio je Grmoja.

Komes je rekla kako je zanimljivo što Grmoja govori, 'jer su u Petrinji mogli zadnjih mjeseci primijetiti kako su se udružili članovi Mosta, nezavisni vijećnik Krovinović i samo Dumbović i koordinirano udarali po meni i izmišljali afere koje nisu bile istinite', rekla je. Grmoja joj je odgovorio da je dobro da ju oporba kritizira i korigira kako bi popravili neke stvari jer, kako je rekao, nitko nije bezgrešan i sigurno nije sve dobro.

'Jedno je kritiziranje na temelju osnovanih činjenica, a drugo ono što vi na državnoj i lokalnoj razini radite - laganje i iskrivljavanje istine', replicirala mu je Komes. 'Sve mi više sličite na Darinka Dumbovića, koristite čak i njegovu argumentaciju koju je koristio protiv mene u izbornim kampanjama', rekao je Grmoja.  

Na pitanje je li istina da je Dumbović htio rasprodati cijelu gradsku imovinu, Komes je rekla da ne samo da je htio, već da ju je rasprodao. 

'Petrinja u vlasništvu nema niti jednu kvalitetnu i zanimljivu nekretninu od koje bi imala redovna mjesečna primanja. Zadnje što je prodao, a što je moglo biti na dobrobit građana Petrinje, petrinjske djece, je dječje odmaralište na Punatu za vrlo nisku cijenu'.

'Uklanjali su se objekti po vrlo visokim cijenama i to ne oni koji su bili prioritet, već prema potrebama, prema tome tko je bio stranački kolega Dumbovića, zgrade koje su bile za rušenje i prije potresa ili nisu, ali izvodili su se građevinski radovi tek toliko da se obrće novac', istaknula je.

Vidović je rekao kako bi volio da se svi u emisiju usuglase da se osvijesti da nema revitalizacije tog prostora bez snažne, vrlo konkretne i ozbiljne potpore države, rekao je dodavši da je riječ o prostoru koji je devastiran i u gospodarskom i demografskom smislu. Grmoja je rekao kako je jasno da obnove nema i da je jasno da se bez vlade ne može.  

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!