SILVIA CONSTANZA ROMANO

Zahvaljujući tajnim službama talijanska humanitarka oslobođena nakon 18 mjeseci zatočeništva

11.05.2020 u 22:19

Bionic
Reading

Talijanska humanitarka Silvia Costanza Romano, koje je prije 18 mjeseci oteta u Keniji, oslobođena je proteklog vikenda zahvaljujući talijanskim tajnim službama te se u nedjelju vratila kući

'Silvia Romano je oslobođena. Zahvaljujem svima iz vanjske obavještajne službe. Silvia, čekamo vas u Italiji', napisao je talijanski premijer Giuseppe Conte na svojem Twitter profilu.

  • +13
Silvia Romano Izvor: Profimedia / Autor: Pool Press Office MAE/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio izjavio je na talijanskoj državnoj televiziji da je Romano pronađena Somaliji te da se vratila u Rim posebnim letom. Di Maio je potvrdio da je humanitarka oslobođena zahvaljujući talijanskim tajnim služabama.

Upitan je li Italija za humanitarku platila otkupninu, šef talijanske diplomacije je rekao da ne može govoriti o detaljima oslobađanja.

:

Talijanski dnevnik Corriere della Serra izvijestio je na svojim internetskim stranicama da je Italija platila otkupinu za oslobađanje humanitarke.

Silviu Constanzu Romanu oteli su u studenom 2018. u gradu Malindiju na sjeveru Kenije naoružani napadači dok je volontirala u jednom sirotištu za talijansku humanitarnu organizaciju pod nazivom Africa Milele. Romano je oteta iz trgovačkog centra u kojem su smještene prostorije udruge, a otela su je šestorica naoružanih muškaraca koji su, pucajući nasumično, ranili pet osoba.

Odgovornost za otmicu dosad nije preuzela niti jedna skupina, a pretpostavlja se da je riječ o militantnim islamistima koji djeluju na sjeveru Kenije i u Somaliji.