MLADI ZA LJUDSKA PRAVA

Zahtjev upravitelju studentskog doma na Savi zbog nastupa Darija Kordića: Učinite ovo na obljetnicu zločina u Ahmićima!

03.04.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava u srijedu je uputila otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma 'Stjepan Radić' Boženku Ćosiću povodom održanog predavanja Darija Kordića, u kojem su ga prozvali jer je dopustio obraćanje osuđenog ratnog zločinca koji se nikada nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran te su mu poručili da se davanjem javnog prostora takvim ljudima gradi društvo koje veliča rat i nasilje i ne poštuje žrtve

Povod njihova obraćanja je, ističu, predavanje koje je u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu 'Forum' zagrebačkog studentskog doma 'Stjepan Radić' u utorak navečer održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

"Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran", stoji u otvorenom pismu inicijative upućenom upravitelju Ćosiću. Podsjećaju ga da presuda kojom je Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.

Iz inicijative poručuju da se davanjem javnog prostora takvim ljudima gradi društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

U pismu su upravitelju uputili zahtjev da se u kinu Forum gdje je Kordić održao predavanje, održi projekcije filma "Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna" u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji tematizira i zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, kako bi "studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih".

  • +31
Doček haškog zatvorenika Darija Kordića u Zračnoj luci Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

"U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima", stoji u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Mediji navode da je Kordić u utorak navečer na skupu koji je pokrenuo studentski kapelan don Damir Stojić, pričao o vjeri i susretu s Bogom, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinula je nekolicina mlađih ljudi uz povike da je ratni zločinac. Razvili su i transparent sa sličnim sadržajem, no on im je oduzet te su vrlo brzo pobjegli.

Međunarodni sud u Haagu osudio je 2001. Kordića na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u središnjoj Bosni, a oslobođen je 2014. godine, nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

  • +7
Sjećanje na žrtve Ahmića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic