'DA ŽIVOT IMAJU'

Otvaranju Caritasove Kuće za mlade nazočio i ratni zločinac Dario Kordić

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2018 15:24
  • Objavljeno 25.10.2018 u 15:22
Kolinda Grabar Kitarović i Josip Bozanić

Kolinda Grabar Kitarović i Josip Bozanić

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Caritasova Kuća za mlade 'Da život imaju' namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi službeno je otvorila svoja vrata u četvrtak gdje je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila kako je ulaganje u mlade osiguravanje budućnosti naše domovine

Cilj tog projekta je osigurati smještaj mladima, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske obitelji, te siromašnim studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. U kuću je uloženo oko deset milijuna kuna, izgradnja je trajala 13 mjeseci i može primiti trideset i jednog korisnika. Trenutno ih u kući živi četvero.

Zagrebačka nadbiskupija financirala je projekt uz financijsku i materijalnu pomoć donatora.

  • +25
  • +22

Otvaranje Kuće za mlade 'Da imaju život'

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Pokroviteljica projekta bila je predsjednica Grabar-Kitarović, koja je na otvorenju rekla kako je ustavna obveza Hrvatske osobitu brigu posvetiti ranjivim skupinama, u ovom slučaju mladima iz ustanova socijalne skrbi i udomiteljskih obitelji.

'Svi zajedno trebali bismo se zalagati za donošenje i unaprjeđenje mjera i aktivnosti usmjerenih mladima kako bi se olakšalo njihovo uključenje u svijet odraslih, njihovo osposobljavanje i zapošljavanje te osnivanje obitelji. Dužni smo im omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, kako bi kao njeni ravnopravni i funkcionalni članovi doprinijeli dobrobiti cjelokupnog društva', ustvrdila je Grabar-Kitarović.

U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Njihov najveći problem je što nakon navršene 18. godine života, a u slučaju daljnjeg školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i započeti samostalan život.

Bez podrške obitelji i društva, bez posla, bez riješenog stambenog pitanja i sredstava za život - prepušteni su sami sebi te izloženi izuzetno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, rekli su iz zagrebačkog Caritasa.

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je Kuću za mlade uz riječi: 'Ova kuća, ovaj dom, djelo je dobrih ljudi'.

U prizemlju zgrade planirani su uredi za socijalnu službu Caritasa, koja bi mladima pružala podršku u procesu prelaska u samostalni način života, posredovala pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja te im bila pri ruci pri svakodnevnim poteškoćama i izazovima.

Među okupljenima je bio i Dario Kordić, kojeg je Haaški sud zbog ratnog zločina nad civilima u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!