NOVA KATEGORIJA

Zagrepčani ovako pomažu socijalno ugroženima; a evo tko ima pravo na to

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2019 21:21
  • Objavljeno 26.02.2019 u 21:13
Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su na sjednici jednoglasno podržali predložene izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojima se utvrđuje da pravo na socijalnu skrb imaju i članovi obitelji azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, te da se građanima kojima su računi blokirani ovrhama, a korisnici su prehrane u pučkoj kuhinji i sl, sredstva na računima ne računaju u prihod

Prihvaćenom Odlukom se uz kategorije korisnika prava iz sustava socijalne skrbi Grada Zagreba, među kojima su i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom, kao nova kategorija korisnika utvrđuju i članovi njihovih obitelji, koji će sada imati pravo na socijalnu skrb u skladu sa zakonom.

Odlukom se građanima Zagreba čiji su računi blokirani ovrhama na novčanim sredstvima, pomaže tako da im se u prihod ne uračunavaju novčana sredstva na računima koji su blokirani ovršnom ispravom. Time su obuhvaćeni korisnici pomoći u naravi, to jest oni koji primaju mliječnu hranu za djecu u dobi do godinu dana, obiteljske pakete s namirnicama i higijenskim potrepštinama, hrane se u pučkoj kuhinji i oni koji zbog zdravstvenog stanja dobijaju pomoći u kući. Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji ne mogu ostvariti korisnici koji imaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje.

Odlukom se također brišu određena dokazna sredstva nužna za ostvarivanje prava - dokaz o državljanstvu, preslika osobne iskaznice, rodni list…, budući da je za utvrđivanje tih dokaza upravnim tijelima Grada Zagreba omogućeno pristupati osobnim podacima koje vodi MUP. Kao dokazno sredstvo briše se i potvrda porezne uprave o visini dohotka i o imovnom stanju korisnika, budući da je Gradu omogućeno korištenje podataka iz sustava EDIP.

Za provođenje prijedloga odluke osigurana su financijska sredstva u gradskom proračunu za 2019. godinu

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!