SVE PO STAROM

Zagrepčani od 1. siječnja neće plaćati odvoz smeća po volumenu

27.11.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Iako se iz Gradske uprave i od Darinka Kosora, predsjednika Gradske skupštine, prije nekoliko mjeseci moglo čuti da će početkom nove godine Zagrepčane dočekati nov način obračuna cijena odvoza smeća, to se ipak neće dogoditi

Prema predloženom, cijena odvoza otpada više se nije trebala računati kao do sada, po kvadraturi stana, već prema volumenu. Uz to se trebalo krenuti u odvojeno skupljanje biootpada od ostalog otpada, a za svaku kuću ili zgradu trebalo je nabaviti zasebne kante. Sve to trebalo je biti usvojeno na sutrašnjoj sjednici Skupštine, ali je prolongirano za mjesec dana, kada bi se odluka trebala donijeti, ali bi stupila na snagu tek 1. srpnja.

'Zatražili smo prolongiranje da bismo dodatno razradili predloženi model, a prijelazni period od šest mjeseci je nužan da bi Čistoća stigla napraviti svu potrebnu opremu. Ljudi će u tih šest mjeseci započeti s razdvajanjem otpada, ali će se naplata početi vršiti tek u srpnju', kazao je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, kazao je na konferenciji za medije uoči Skupštine da sutra kreću pregovori sa sindikatima o smanjenju plaće zaposlenicima Gradske uprave za oko 10 posto, nakon čega bi se već u siječnju išlo na rebalans proračuna. Također je najavio povećanje sredstava za mjesnu samoupravu s predloženih 170 milijuna kuna za oko 20 posto.