TROVANJE ŽIVOTINJA

Zagrepčane se poziva da ne šire paniku zbog bijelog praha. U Osijeku utvrđeno da je u pitanju sol

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2018 19:53
  • Objavljeno 20.03.2018 u 19:06
Bijeli prah

Bijeli prah

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Zagrebačka policija potvrdila je da je na dojavu građana, koji su na ulici pronašli "nekakav prah", izašla na nekoliko mjesta i uzela uzorke koje je poslala na analizu, a mjerodavni u Gradu izvijestili su da se, prema vizualnom pregledu, radi o tvarima normalnim za gradski okoliš, poput hrane za mačke i žbuke, te su pozvali građane da ne šire paniku i pričekaju rezultate analize koja će pokazati ima li u toj tvari opasnih spojeva

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na temelju dojave građana, koji vjeruju da je riječ o pokušaju trovanja pasa, uzeo je uzorke "nepoznate bijele tvari" za analizu i zamolio Zagrepčane da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga, priopćio je u utorak Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

"U skladu s informacijama s terena i vizualnim pregledom, uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom okolišu, poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i slično. Ipak, bitno je napomenuti da zbog mogućeg utjecaja vremenskih uvjeta na uzorke, prisutnost opasnih spojeva za život ljudi ili životinja bit će moguće isključiti nakon konačne provedbe analize.

Molimo građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga", priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Iz zagrebačke Policijske uprave rečeno je za Hinu kako je policija na dojavu građana da su pronašli "nekakav prah" nekoliko proteklih dana izašla na nekoliko mjesta u Zagrebu, a najviše u Novom Zagrebu. Danas je, kažu u policiji, bilo već nekoliko dojava.

Policija je uzela uzorke tog praha i poslala ih na vještačenje te je obavijestila sve mjerodavne službe, istaknuli su u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

  • +5
  • +2

Psi i mačke za udomljavanje

Izvor: Društvene mreže / Autor: https://www.facebook.com/sapicahr/

Mediji su objavili da se "bijeli prah", zbog kojeg su u nedjelju Osječani prosvjedovali optužujući mjerodavne službe za neučinkovitost zbog trovanja životinja u gradu, pojavio zadnjih dana i u zagrebačkim kvartovima.

Na društvenim mrežama osvanule su objave uplašenih vlasnika pasa, koji upozoravaju sugrađane da paze na djecu i ljubimce jer su pronašli hrpice bijelog praha, a neki javljaju da su im psi završili na hitnoj skrbi veterinara.

Istovremeno policijska uprava Osječko-baranjska je u zadnjih nekoliko dana zaprimila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada Osijeka i okolice, a čija pojava je uznemirila javnost. Uzorci materije proslijeđeni su u Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Provedenim toksikološkim analizama u materiji dostavljenoj na vještačenje nije utvrđena prisutnost otrovnih tvari, već je utvrđeno da se radi o natrijevom kloridu, odnosno kuhinjskoj soli. O svemu navedenom obavijestit ćemo nadležno državno odvjetništvo.

Ovim postupkom policija je otklonila mogućnost da je tvar, koja je izuzimana po dojavama građana, otrovna tvar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!