OPASNOST NE PROLAZI

Nakon Osijeka, trovači krenuli i na Zagreb: Vlasnici životinja kreću u prosvjede

20.03.2018 u 16:04

Bionic
Reading

Unatoč tome što je za kazneno djelo usmrćivanja životinja zapriječena kazna do godine dana zatvora, trovači ne posustaju, a zabrinuti vlasnici životinja organiziraju prosvjede i apeliraju na nadležne institucije da što prije doskoče ovom problemu

Već danima vlasnici kućnih ljubimaca diljem zemlje strahuju za svoje životinje, a svakodnevno pristiže sve više dojava o gradovima i lokacijama na kojima su pronađene sumnjive tvari.

Prema najnovijim informacijama, ni Zagrepčani ne mogu biti mirni. Na Facebooku se može doznati da je mogući otrov pronađen u više zagrebačkih kvartova – Utrinama, Dugavama, Travnom, Maksimiru, Ravnicama, Jarunu, Medveščaku i na Cmroku - a na teren je izašla i policija, potvrdili su za Dnevnik.hr iz PU zagrebačke.

'Primili smo dojave o praškastoj tvari i naši policajci izašli su na dojavu, nakon čega su izuzeti uzorci koji će se analizirati u Zavodu za javno zdravstvo i nakon čega će biti poznato o kakvoj je točno tvari riječ', stoji u odgovoru na upit Dnevnik.hr-a.

Zbog masovnih trovanja, za koja i dalje nitko ne odgovara, ljutiti ljubitelji životinja u petak u 18 sati u parku za pse Siget – Trnsko organiziraju prosvjed protiv, kako kažu, ljudi koji ovo rade namjerno i organizirano. Zahtijevaju da se nadležni svim snagama uključe u istragu te ih zanima zbog čega se skrivaju podaci i zašto odgovorni šute.

Cijela priča o navodnom masovnom trovanju životinja krenula je iz Osijeka, u kojem su prema podacima lokalne Udruge pobjede potvrđena tri smrtna slučaja pasa, dok je MUP zaprimio oko 10-ak evidentiranih sumnji u trovanje životinja. Oko 200 prijava viđanja sumnjivog bijelog praha pristiglo je i centru 112. Potvrđeno je i da je stradalo više od 50 golubova, a istragu o misterioznoj smrti vidre navodno je preuzela inspekcija zaštite okoliša.

  • +13
Osijek: Prosvjed zbog trovanja životinja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Potvrđeno je da je jedan pas otrovan i u Rijeci, no nekoliko riječkih veterinara za Novi list potvrdilo je da se radi o sporadičnom slučaju i da nema mjesta panici, koja je ovih dana česta na društvenim mrežama. Također, Riječani su organizirali akciju prikupljanja novca za nagradu onome tko otkrije identitet trovača, a do danas je prikupljeno pet tisuća kuna.

Podsjetimo, trovači koji unesrećuju životinje i vlasnike diljem zemlje mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do godine dana, koliko je zapriječeno za usmrćivanje ili teško zlostavljanje životinja. Dakako, ako im policija uspije ući u trag.

NOVI POČETAK

Ove su životinje beskućnici! Želite li ih možda udomiti?

Pogledaj galeriju