PEDALA NIJE ŠALA

Zagrebom se provozale tisuće biciklista

  • Autor: pb
  • Zadnja izmjena 19.09.2011 22:50
  • Objavljeno 19.09.2011 u 13:06
Kriticna-1-5

Kriticna-1-5

Izvor: Promo fotografije / Autor: pb

Oko dvije tisuće biciklista okupilo se na prosvjednoj vožnji centrom Zagreba u nedjelju, 18. rujna, kako bi upozorili na nezadovoljavajuće stanje u biciklističkoj infrastrukturi grada

Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova, stoji u priopćenju Sindikata biciklista. Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu Kritičnu masu nazvanu 'Pedala nije šala' – koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.

U koloni dugačkoj nekoliko kilometara vozile su se i cijele obitelji, najmlađi zaljubljenici u bicikle i svi oni koji žele cjelovitu biciklističku mrežu u gradu Zagrebu, odvajanje biciklističkog prometa od pješačkog te, naravno, više parkirnih mjesta za bicikle.

'Građani su poslali jasnu poruku: da je potrebno promovirati bicikl, ali i da im je dosta loših i polovičnih rješenja, poput nove biciklističke staze u Petrinjskoj', rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista i dodao kako je ključ za rješavanje prometnih problema u gradu promocija alternativnih vrsta prijevoza, a za to je ključno poboljšanje infrastrukture – poput dobro izvedenih staza, dobrih parkirališta i dobre signalizacije. U Sindikatu biciklista također su rekli kako podržavaju izgradnju biciklističke staze u Savskoj samo ako ona bude kvalitetno izvedena, odnosno ako neće zauzimati ionako uski pločnik namijenjen pješacima.

Osim u Zagrebu, Svjetski tjedan mobilnosti sličnim akcijama obilježen je u Osijeku i Sisku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi