PRIMANJE MITA

Zagrebački šef javne rasvjete: Nisam kriv za korupciju

25.10.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Voditelj zagrebačkog Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Mijo Marošević i njegov navodni pomagač, poduzetnik Petko Gavrilović, ustvrdili su na početku suđenja da nisu krivi za korupciju, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Pred sudskim vijećem sutkinje Irene Kvaternik odbacili su Uskokove optužbe za primanje mita i pomaganje u tom nedjelu.

Uskok je krajem prošle godine dvojac optužio zbog primanja po 80 tisuća kuna 2007. i 2008. od podizvođača koji je na poslovima javne rasvjete radio za tvrtku zagrebačke Elektre HEP-ODS.

U optužnici stoji da su se Marošević i Gavrilović dogovorili da će od podizvođača zagrebačke Elektre zatražiti isplatu mita kako bi Marošević ovjerio ispostavljene troškovnike i fakture od čega je ovisilo plaćanje Grada Zagreba Elektri, a time i podizvođačima.

Marošević je potom, kao protuuslugu za ovjeravanje troškovnika i faktura, tijekom 2007. po tvrdnjama tužiteljstva primio ukupno 80.000 kuna, dok je sljedeću isplatu u jednakom iznosu godinu kasnije primio Gavrilović koji je navodno bio posrednik.

Maroševića se uz to tereti da je od kraja 2005. do početka 2009. tražio i pet posto provizije od kupnje svjetiljki gradske rasvjete. Zbog njegovog utjecaja na izbor svjetiljki navodno je primio još oko 13 tisuća kuna mita.

Kada je u prosincu 2015. podigao optužnicu Uskok je zatražio da se Maroševiću oduzme više od šest milijuna kuna jer mu je u tom iznosu utvrđen nesrazmjer u imovini i njegovim zakonitim primanjima. Marošević je navode u optužnici, uz vrijedne nekretnine, volio trošiti na lov i oružje pa tužiteljstvo smatra da to nije mogao podmirivati od gradske plaće.