U OČEKIVANJU REBALANSA

'Zagrebački proračun podsjeća na igre bez granica'

24.09.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba sa 27 glasova za i 15 protiv prihvatila je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za razdoblje siječanj-lipanj 2009. godine. Od osam milijardi kuna gradskog proračuna, u prvih šest mjeseci ostvareno je 3,52 milijarde kuna ili šest posto manje od planiranog

Međutim, za zagrebačkog 'ministra' financija Slavka Kojića ta 'situacija angažira na oprez, ali ne i na zabrinutost'. Prihodi su ipak rasli za jedan posto u odnosu na isti period prošle godine, što je dobro, ali nije dobro jer je u godinama prije toga rastao za pet, odnosno šest posto', kazao je Kojić.

Rashodi proračuna niži su od planiranog za 2,5 posto, i to jednim dijelom jer su na početku godine imali 350 milijuna kuna iz zaliha.

'Tijekom 2009. godine Grad nije izdao nijedno jamstvo. Jamstva Grada Zagreba trenutno iznose 1,36 milijardi kuna, a kreditna zaduženja 350 milijuna kuna', istaknuo je Kojić.

Gutači vatre, pričači viceva i žderači kotlovine

Na aktualnom satu Zvonka Makovića, vijećnika s liste Velimira Sriće, zanimalo je misli li Grad uistinu postaviti tri metra visoku nakaradnu skulpturu majke Terezije na uglu Galjufove i Vlaške, koju je izradio kipar Serafimovski, autor prema mišljenju struke najružnijeg zagrebačkog spomenika – onoga posvećenog Ljudevitu Gaju. 'Kad projekt bude gotov, javnost i vi ćete biti upoznati s njim', odgovorio je Bandić, na što mu je Maković replicirao kazavši da njegov ukus govori o određenom civilizacijskom standardu, uz dodatak da on kao gradonačelnik nije kompetentan da ocjenjuje je li neki spomenik dobar ili nije. Tomislava Babića (HDZ) zanimalo je do kada će 'gutači vatre, pričači viceva i žderači kotlovine' pohoditi Velesajam, odnosno kad će biti gotov njegov novi idejni projekt koji je najavljen za ovu godinu. 'Velesajam će doživjeti svoj redizajn i pred realizacijom je njegova nova faza', odgovorio je Bandić.

U raspravi koja je nakon iznošenja navedenih brojki uslijedila mogla bi se svesti pod zajednički nazivnik – hitno je nužan novi rebalans proračuna. Koliki bi on mogao/trebao biti, čini se, ni vlast ni oporba ne znaju jer se baratalo s brojkama između petsto tisuća i milijardu kuna.

Dragan Kovačević (HNS) smatra da nakon 150 milijuna kuna koji su već rebalansirani u srpnju Zagrepčani mogu očekivati još jedan rebalans između 600 i 800 milijuna kuna.

'Gradska ekonomija vodi se po principu trgovačko-skladišne ekonomije u kojoj se nije napravila nijedna gospodarska zona, već su se radile samo trgovačke zone. Ovaj proračun neće se moći zatvoriti i ja se pitam što će se rezati u tih 800 milijuna kuna jer prostora nema, a nema ni mogućnosti za njegovo dodatno punjenje.

Jasen Mesić
(HDZ) smatra da se na Skupštini trebalo raspravljati o rebalansu proračuna jer je evidentno da je on nužan.

'Ako u kasi fali 500 milijuna kuna, zašto se čeka s rebalansom?' upitao se Mesić i dodao da je evidentno da se u njega ne ide iz političkih razloga.

Jozo Radoš
(HNS) ustvrdio je da se minus od milijardu kuna neće moći uprihodovati jer za to ne postoje nikakve konkretne naznake.

Nezavisni zastupnik Velimir Srića drži da je proračun loše planiran te da se njime loše gospodarilo.

'Najviše se štedjelo na gradskim četvrtima, knjigama u knjižnicama, izobrazbi zaposlenika, a s druge strane se proračun probijao na reprezentaciji, uredskoj opremi, namještaju i intelektualnim uslugama. Meni upravljanje proračunom sve više izgleda kao jedno sportsko natjecanje koje bi se moglo nazvati igrama bez granica', kazao je Srića.

Za Alenku Košiša Čičin-Šain sporno je bilo trošenje tekuće pričuve koje je raslo kako su se približavali lokalni izbori u svibnju.

'Čini mi se da je to trošenje imalo veze s izborima. Usto je nevjerojatno da su tri stavke iz pričuve potrošene na prvomajsku proslavu u Maksimiru. Pa nije pričuva namijenjena za to', istaknula je Košiša Čičin-Šain.

Da će do rebalansa doći, poznato je već neko vrijeme, ali još nije poznato kada će se on dogoditi ni u kojem obimu će biti.

'Rebalans ćemo znati izvesti. Rupa nastaje kada prihodi ne stižu planiranom dinamikom. Ono što ne ostvarimo, prebacit ćemo za slijedeće razdoblje, odnosno u proračun za 2010. godinu, reprogramirat ćemo obveze s dobavljačima i analizirat ćemo gdje se može rezati u malim stavkama', zaključio je u svom odgovoru zastupnicima raspravu o proračunu Kojić.