novi odron

Zagrebački HDZ-ovci se obrušili na Tomaševića: Na Jakuševcu osvojili zadnje izbore, a sada je potpuno kaos

04.12.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je u ponedjeljak da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića

"Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog i danas, do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji tamo nije trebao biti", priopćio je Gradski odbor HDZ-a.

Gradonačelnika i gradsku vlast prozivaju da već dulje vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjom da se na Jakuševcu ne odlaže razvrstani biootpad, te su najavili da će ovih dana medijima dostaviti i fotografije koje potkrjepljuju njihove tvrdnje.

"Na temama Jakuševca je trenutna vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane", poručuje zagrebački HDZ, koji je pozvao nadležne institucije na žurno djelovanje "jer je situacija na alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom".

Pitaju "koliko bi ljudi na Jakuševcu trebalo poginuti da se istraži što se tamo događa i što je prava istina, te je li to sanacija do kraja godine, a koju je najavio trenutni gradonačelnik".

Tvrde također da su uz konzultacije sa stručnjacima iz područja zaštite okoliša došli do saznanja da odron, osim što predstavlja ugrozu za djelatnike koji rade na Jakuševcu, predstavlja i zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova, a što se intenzivno osjeća čak i na velikim udaljenostima, kao i štetnog utjecaja na otpadne vode i cijeli sustav unutar deponija.

Ističu da su prvi upozorili da se na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište, ali da je tek četvrti dan nakon incidenta trenutna gradska vlast priopćenjem poručila građanima da je: „sve pod kontrolom“. Sada možemo vidjeti razmjere te kontrole ili bolje rečeno namjere, a to je zataškavanje istine o brdu Jakuševec i odlaganju razvrstanog biootpada, kažu u HDZ-u.