nema preklapanja termina

Zagrebačke srednje škole uspjele usuglasiti vrijeme polaganja prijemnih ispita, prvi je na redu MIOC

01.06.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Ravnatelji zagrebačkih srednjih škola uspjeli su usuglasiti vrijeme polaganja prijemnih ispita kako ne bi došlo do preklapanja termina, s obzirom na to da se ove godine veći broj škola odlučio za provjeru znanja. Posljedica je to odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o većoj bodovnoj težini prijemnih ispita, pa učenici maksimalno na njima mogu dobiti deset, umjesto dosadašnjih pet bodova, piše Jutarnji list

Učenici koji žele upisati neku od sedam gimnazija s obveznim prijemnim testom za upis u prirodoslovno-matematičke programe testiranja će provesti u četiri radna dana, od 29. lipnja do 4. srpnja.

Kako doznaje Jutarnji list, prvi prijemni ispit pisat će se u MIOC-u (XV. gimnazija), u srijedu 29. lipnja u 9 sati. Isti dan u podne ispit iz matematike pisat će se i u Gimnaziji Lucijana Vranjanina. U četvrtak 30. lipnja u 9 sati na redu je prijemni u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, a u isto vrijeme je prijemni za IB program u MIOC-u. U podne je, pak, ispit iz matematike u X. gimnaziji.

Ono što se uspjelo izbjeći, objašnjavaju nam ravnatelji, tri su prijemna iz istorodnih programa u jednom danu.

- Dogovorili smo se razumno i bez tenzija, mislim da će proći u redu - kaže Tihomir Engelsfeld, ravnatelj V. gimnazije. Prijemni u toj školi je u petak u 9 sati, a u podne je na redu I. gimnazija u kojoj također smatraju kako su kalendarom uspjeli postići optimalno rješenje. Posljednjeg dana, 4. srpnja, prijemni se polažu u Gimnaziji Tituša Brezovačkog (9 sati) i u X. gimnaziji (12 sati) u kojoj je provjera znanja engleskog jezika za opću gimnaziju i prirodoslovno-matematičku sa skupinom predmeta na engleskom jeziku.

- Definirali smo termine kako ne bi bilo preklapanja za prirodoslovno-matematičke smjerove. Ne znači da će svi kandidati ići na sve prijemne iz matematike. Ono što je dobro jest da prijemni ispit donosi više bodova pa će učenici koji su zbog gluposti gubili bodove u osnovnoj školi, jer su se, recimo, posvađali s profesorom povijesti, a odlični su u matematici, imati veću šansu za upis - komentira ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović.

U MIOC-u nisu mijenjali bodovni prag od 77 bodova, no male korekcije napravili su u bodovanju zadataka na prijemnom. Umjesto 20 zadataka, bit će ih 22, a pritom će se 18 zadataka bodovati s pola boda, a četiri zadatka kojima škola provjerava temeljna znanja donosit će 0,25 bodova. Na prijemnom iz matematike očekuju približno jednak broj kandidata kao i lani, njih oko 450 na 208 upisnih mjesta.

Iako su u Ministarstvu dali mogućnost školama da prijemne organiziraju i u subotu, ravnatelji su od toga odustali.

- Subota nije došla u obzir zbog djece, nastavnika, a i sindikata - kažu u školama.

Novost ove godine jest da će učenici s teškoćama pisati jedinstveni prijemni ispit iz matematike, koji će im vrijediti za upis u XV., X., V., I. i Gimnaziju Lucijana Vranjanina. Održat će se 23. lipnja u podne u MIOC-u.