U SUDSKOM REGISTRU

Zagrebačke klinike i bolnice već spojene

21.07.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Devet zagrebačkih bolnica koje su u vlasništvu države i službeno je spojeno u četiri bolnici - KBC Zagreb, KB Sestre milosrdnice, KB Merkur i KB Dubrava, doznaje se danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu koji je pripajanje upisao u sudski registar

Pet zagrebačkih klinika više pravno ne postoji jer su spojene s tri velike bolnice, dok je Klinička bolnica Dubrava ostala u statusu kakvog je i imala.

Klinika za plućne bolesti Jordanovac po odluci Vlade pripojena je KBC Zagreb, klinike za tumore, za dječje bolesti i traumatologiju su, pak, pripojene KB Sestre milosrdnice, dok je sveučilišna Klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec sada u sastavu KB Merkur.

No, uz državne bolnice Vlada i Ministarstvo zdravstva planira i spajanje pet zagrebačkih bolnica u vlasništvu grada s dvije ustanove, no zagrebačka Gradska skupština tome se protivi, pozivajući se na članak Ustava koji kaže da lokalna samouprava donosi mrežu zdravstvenih ustanova.

Zasad tako u jedinstvenu KB Sveti duh nisu formalno spojene Dječja bolnica Srebrnjak te specijalne bolnica za plućne bolesti u Rockfellerovoj i ona za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak.

Isto tako Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan i Specijalna bolnica za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj, nisu spojene u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Ministar zdravstva Darko Milinović jučer je u Krapinskim Toplicama ustvrdio da će spajanje zagrebačkih bolnica zagrebački zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim. Protivnike spajanja nazvao je politikantima, a osnovnim pitanjem smatra neučinkovitost zagrebačkog zdravstvenog sustava u kojem su bolnice do danas imale 17 ravnatelja, 17 zamjenika, 34 pomoćnika i 162 člana upravnih vijeća.

Milinović tvrdi da će se spajanjem u šest bolnica na godišnjoj razini uštedjeti 318 milijuna kuna.