vrbovec

Zagrebačka županija dobija novu vodoopskrbnu mrežu, postavljen 40 tona težak vodotoranj Gornjak

19.07.2022 u 17:51

Bionic
Reading

Na području Vrbovca u utorak je postavljen 40 tona težak vodotoranj Gornjak, a njegova izgradnja dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb Istok

„Realizacijom tog projekta dobiti ćemo novu vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće. Današnje podizanje vodotornja je jedan njegov dio kojim će se osigurati tehnički i tehnološki preduvjeti za optimizaciju mreže Grada Vrbovca. U konačnici će cjelokupno istočno područje Zagrebačke županije dobiti pristup modernoj vodoopskrbi s vlastitim izvorom vode“, rekao je direktor društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije, a proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Vodotoranj Gornjak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Dio projekta je i izgradnja vodotornja Gornjak. Vodotoranj je na gradilište na području Vrbovca dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, podignut je uz pomoć dvije velike dizalice od kojih glavna ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren u unaprijed izvedeni temelj.  

„Gradnja vodotornja Gornjak počela je prije otprilike četiri mjeseca i to je drugi po redu koji je podignut na vodoopskrbnom području Vrbovec. Prvi je podignut u općini Preseka, a još će se izgraditi njih tri, po jedan u općinama: Gradec, Farkaševac i Dubrava. Vodotoranj Gornjak je visok 39 metara i težak cca 40 tona. Samo puštanje u pogon vodotornja i okolnih novoizgrađenih cjevovoda očekujemo do kraja 2023.“, kazao je koordinator Ozren Đurašina.

Izgradnja je ugovorena za gotovo 4,7 milijuna kuna bez PDV-a, a toranj će služiti za povećanje tlakova u mreži i distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava.