oporba nezadovoljna

Zagrebačka skupština usvojila revidiranu mjeru roditelj odgojitelj, iznos pomoći neće se mijenjati do ožujka 2023.

08.09.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Nakon naloga Visokog upravnog suda Gradskoj upravi da preinači odluku o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, Gradska skupština u četvrtak je usvojila revidiranu odluku po kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje

Tako će novčana pomoć za roditelje odgojitelje do 31. ožujka 2023. ostati na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, potom će se od 1. travnja smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Svi će korisnici, neovisno o tome je li dijete navršilo sedam godina ili nije, naknadu plaćati do 30. rujna, a nakon toga je gube oni čija su djeca starija od sedam godina.

Iako je revidirana mjera usvojena većinom glasova, koalicijski partner SDP ponudio je opsežno objašnjenje zašto ju podržavaju u revidiranom obliku, nakon što je Visoki upravni sud od gradske vlasti zatražio da se produži rok prilagodbe korisnika mjere.

„Mi bi u stranci voljeli da se to vrijeme prilagodbe može produžiti“, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac dodavši kako su u SDP-u nakon rasprave, svjesni ograničenja, ipak odlučili podržati takav prijedlog.

  • +7
15.sjednica Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

No, od gradskih vlasti očekuje značajnije kompenzacijske mjere. „Razgovarat ćemo, u svakom slučaju želimo bolje kompenzacijske mjere“, istaknuo je Gotovac.

Oporba nezadovoljna, predlažu zapošljavanje roditelja odgojitelja u gradskim ustanovama

Oporbeni zastupnici u raspravi su izrazili nezadovoljstvo revidiranom mjerom, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman siguran je da će odluka pasti na sudu.

Ocijenio je kako je revidirana odluka „loš pokušaj prilagodbe presudi Visokog upravnog suda“, a kompenzacijske mjere igrokaz, jer su „prepisane sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“.

Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel smatra da Gradska uprava nije prilagodila odluku korisnicima i njihovim potreba, nego je odluka „ideološki uvjetovana“ kako bi se zadovoljili birači koji su to od vlasti očekivali.

Zastupnik Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan rekao je da bi Gradska uprava roditeljima odgojiteljima trebala kompenzirati izgubljenu naknadu zapošljavanjem u gradskim ustanovama i poduzećima.

„Grad Zagreb nije iskoristio puni potencijal za kompenzacije jer u svojim ustanovama i poduzećima ima oko 20.000 radnih mjesta. Predlažemo da Grad analizira koja bi radna mjesta mogla biti popunjena s korisnicima mjere roditelj odgojitelj“, poručio je Predovan.