POLITIKA VAŽNIJA OD UDRUGE

Zagrebačka HVIDR-a traži Đakićevu smjenu

26.02.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Čelništvo zagrebačka HVIDR-a koje se sukobilo s ministricom branitelja Jadrankom Kosor i predsjednikom nacionalne HVIDR-e Josipom Đakićem zatražilo je susret s premijerom Ivom Sanaderom kako bi im razjasnio što se to događa oko Fonda hrvatskih branitelja

Ivan Pandža, predsjednik HVIDRA-e Zagreb rekao je kako oni ustraju u svojim zahtjevima za revizijom Fonda hrvatskih branitelja koju bi provela nezavisna revizorska kuća. 'Ako se zahtjevi ne ostvare, spremni smo ići na sud u Strasbourgu jer smo sve opcije u Hrvatskoj iscrpili', rekao je Pandža.

Branitelj Željko Perković
koji je svoje udjele u Fondu hrvatskih branitelja prodao prije više od tri mjeseca još uvijek čeka na isplatu iako je krajnji rok u kojem je fond to trebao napraviti 60 plus jedan dan.

Osim toga, HVIDR-a Zagreb traži ostavke svih članova Predsjedništva HVIDR-e RH na čelu s predsjednikom Josipom Đakićem. Također ne priznaju odluku o suspenziji svoje podružnice od središnjice Udruge jer je odluka donesena kršenjem Statuta bez utvrđivanja činjenica i odgovornosti. Zagrebačka HVIDR-a smatra da je Đakićpretpostavio svoju političku funkciju interesima članstva i Udruge te zbog toga traže pokretanje stegovnog postupka svih članova predsjedništva HVIDR-e RH. 'Politika se mijenja, a HVIDR-a ostaje nakon svega', rekao je Pandža.

Na optužbe Jadranke Kosor kako se pokretanjem ovoga skandala Pandža priprema za lokalne izbore on je odgovorio kako se samo zalaže za bolju Hrvatsku te će i u budućnosti nastaviti upozoravati na pogreške.

'Mi nemamo nalogodavce, mi samo radimo za što bolju hrvatsku državu za koju smo bili spremni i poginuti. Ja nisam ni u jednoj stranci niti sam bio ni na kakvim listama. Mi ćemo samo pred izbore preporučiti svome članstvu za koje stranke ne treba glasati', rekao je Pandža. Dodao je da njegovu Udrugu više financira ministarstvo Jadranke Kosor nego grada Zagreb za čije interese je optužen da radi.

'Branitelj koji je i jedan dan bio u Domovinskom ratu, bolji je od najboljeg političara', izjavio je Pandža odgovarajući na optužbe.

U HVIDR-i su se i osvrnuli na otkazanu emisiju 'Otvoreno' koja se trebala baviti problemom Fonda hrvatskih branitelja. 'Togonal me nazvao i pitao hoću li gostovati u emisiji uz Đakića i Kosor. Rekao sam mu da je bolje da pozove Vjeku Magaša. Navečer su me opet nazvali i rekli da je emisija otkazana. Ostalo znate, emisija nije išla, umjesto nje je bila ona trakavica sa Slovenijom', objasnio je Pandža.

U međuvremenu su članovi županijskih zajednica HVIDR-e na sjednici Glavnog odbora udruge jednoglasno poduprli prijedlog da se zagrebačka HVIDR-a i njezin predsjednik Ivan Pandža prijave Sudu časti HVIDR-e, a zatraženo je i Pandžino isključenje iz te udruge.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić odbio je detaljnije komentirati zahtjev zagrebačke HVIDR-e za njegovom ostavkom ističući kako se time ne želi baviti i da u HVIDR-i nema podjela.