ČUVANJE STARIH OBRTA

Zagreb za 316.000 eura kupio prostor za frizeraj

02.04.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo utvrdilo je na današnjoj sjednici Program za javni urbanističko-arhitektonski natječaj uz istočni dio ulice Hrvatske bratske zajednice na potezu od Slavonske avenije do ulice grada Vukovara, pozitivno mišljenje je dano i za Program XII. gimnazije u Dubravi uz koju će se graditi dvorana i klizalište, isto je utvrđeno i za gradnju Tehnološkog parka, odnosno širenje Fakulteta elektrotehnike i računarstva (u kojem bi bile smještene nove prostorije fakulteta, a tu bi se preselila i Školska knjiga), a u produžetku Bundeka prema istoku u budućnosti bi trebala niknuti i nova sportsko-rekreacijska zona

Uz navedeno, poglavari su odlučili izdvojiti 316 tisuća eura za kupnju poslovnog prostora od 62 metra kvadratna u Praškoj ulici, na mjestu gdje se nalazi frizerski salon Kincl, a donijeli su i odluku o dijeljenju uskrsnice svojim zaposlenicima u visini od 400 kuna.

'Gimnazija u Dubravi moći će primiti 480 učenika i u cijeloj priči nam je bilo žao što nismo imali još prostora da uz klizalište i dvoranu sagradimo i bazen', kazala je gradska 'ministrica' za urbanizam Jadranka Veselić Bruvo.

Pretpostavlja se da bi gradnja gimnazije i svih ostalih objekata mogla započeti za dvije godine.

Obrazlažući zašto je Grad odlučio kupiti prostor u Praškoj ulici za privatni obrt u kojem se nalazi frizerski salon u vlasništvu Vesne Kincl Murtić, gradonačelnik Bandić kazao je da  'je riječ o nematerijalnom kulturnom dobru, odnosno zaštićenom obrtu koji u tom prostoru djeluje više od stotinu godina'.

'To je, uz kišobrane Cerovečki i šešire Cahun, jedan od triju zaštićenih zagrebačkih obrta. To su ujedno i prvi zaštićeni obrti u RH i zbog toga smo odlučili kupiti taj prostor u kojem će frizerski salon i dalje poslovati', kazao je Bandić.

Frizerski salon Kincl osnovali su 1935. supružnici Rudolf i Branka Kincl, a obrt koji je naslijedila njihova kći Vesna, Ministarstvo kulture uvrstilo je u listu dobara koja su kao nematerijalna baština pod posebnom zaštitom. Vesna Kincl Murtić starija je sestra poznatog arhitekta Branka Kincla.