Događanja

Zagreb po četvrti put postaje centar fotografije zahvaljujući Organu Vida

06.06.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Četvrti Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Karas od 15. do 17. lipnja, a na njemu će se predstaviti dokumentarni projekti jedanaest fotografa iz osam zemalja, Engleske, Indije, Italije, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske i Srbije

Treću godinu zaredom Međunarodni fotografski festival Organ Vida raspisao je javni natječaj, 5. ožujka, na koji su se prijavili amaterski i profesionalni fotografi iz 52 zemlje. 280 autora, 364 projekta i više od 6000 fotografija, no samo je jedanaest projekata ušlo u finalni odabir.

Finalisti 4. Međunarodnog festivala fotografije su Geir Moseid (Norveška), Stephen Kelly (Engleska), Sanja Knežević (Srbija), Christian Stejshal (Norveška), Marco Lachi (Italija), Mateusz Sarello (Poljska), Akshay Mahajan (Indija), Kirill Golovhenko (Njemačka), Alesandro Vecchi (Italija), Tommaso Protti (Italija) i Jean-Francois Hamelin (Kanada).

Finalne projekte odabrao je međunarodni žiri koji čine Filip Horvat (Hrvatska), Jeff Jacobson (SAD), Saša Kralj (Hrvatska), Matt Lutton (SAD) i Barbara Šarić (Hrvatska).

'Finaliste nije bilo jednostavno odabrati, jer nam je prijavljen velik broj zanimljivih i dobro izvedenih projekata različitih stilova dokumentarne fotografije, s različitim pristupima, konceptima i tehnikama koje predstavljaju značajan izazov i odgovornost. To je bila ne samo odgovornost subjektivnog odabira 'najboljeg', već se pri odabiru pazilo i da finalni projekti predstavljaju područje današnje dokumentarne fotografije, kao i različite kvalitete koje diktiraju njezinu budućnost. Svi smo se složili da projekti koji su imali jedinstveni pristup, tehničke, konceptualne i vizualne utjecaje zaslužuju pažnju. Također, intimnost, dubina istraživanja, emocija i snaga sekvenciranja bili su važni kriteriji pri odabiru.

Među finalistima su vrlo osobne priče. Uz portrete postoje i fotografije akcija. U fotografijama pronalazimo dramu i poeziju iz cijelog svijeta, a priče dolaze iz Južne Afrike, Turske, Hrvatske, Kanade, Bangladeša ili Indije. Ovdje su se susreli licem u lice na ispitu predrasude bogate i prosperitetne Europe, kao i patronizirajući pogled na Afriku i siromaštvo. Zaprimljeni i odabrani projekti dokazuju da je dokumentarna fotografija još uvijek važno sredstvo za istraživanje i otkrivanje stvarnosti unatoč ili usprkos komercijaliziranom ispiranju mozga, kojem su ljudi izloženi', rekli su u Organu Vida.

Osim fotografske izložbe u Galeriji Karas, 4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida i ove je godine pripremio zanimljiv i poučan program. Gosti predavači su Siniša Glogoški, beogradski kolektiv uličnih fotografa 'Belgrade Raw', Siniša Hančić, Darije Petković, Sandra Vitaljić, Boris Cvjetanović, Marija Tonković, Ng Swan Ti, Severin Koller te projekt Open Show.

Za zabavu će se na festivalu pobrinuti Dunk Riot, bend koji čine Krunoslav Levačić, Matej Huljev i Ivar Roban-Križić te Radio 808.

4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održava se pod generalnim pokroviteljstvom Epson Hrvatska, supokroviteljem Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a u organizaciji fotografske udruge Organ Vida.