SMEĆE NA MARIŠĆINI

Most sumnja da je Ekoplus sklopio štetan ugovor o zbrinjavanju otpada

19.12.2017 u 18:55

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista na konferenciji za novinare u utorak u Rijeci iznio je sumnje da je tvrtka Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom, sklopila štetan ugovor o posredovanju i zbrinjavanju otpada s privatnom tvrtkom Hago po kojemu taj centar prima otpad od te tvrtke po cijeni znatno nižoj od tržišne, što može uzrokovati gubitak od 7,8 milijuna kuna na godinu

Josip Katalinić je rekao da su primili anonimni dopis s kopijom tog ugovora koji kruži među političkim strankama, a dokazuje tvrdnje kako je projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom ekonomski neodrživ. Projekt se pokušava spasiti na bilo koji način te se i putem ovog ugovora pokušava ostvariti dodatna količina otpada kako bi se dosegnulo planiranih 100.000 tona na godinu, što je nemoguće dovesti s područja županije, istaknuo je.

Riječka gradska vijećnica Mosta Petra Mandić ocijenila je da je taj ugovor, ako je autentičan, a po njihovim spoznajama jest, kažnjivo djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, koje se nekad zvalo sklapanje štetnog ugovora.

  • +8
Marišćina Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

 Most poziva mjerodavne institucije da ispitaju taj slučaj i utvrde moguću kaznenu odgovornost. Po ugovoru između Ekoplusa i Hago, zbrinjavanje tone otpada plaća se 210 kuna, a tržišna cijena koju plaća i riječko komunalno društvo Čistoća jest 470 kuna.

Po Mostovim izračunima, prava je cijena zbrinjavanja tone otpada u Marišćini, na temelju prikaza planiranih troškova Ekoplusa, čak 507 kuna po toni. Ugovorom je utvrđeno da Hago na Marišćinu može dovesti najviše 30.000 tona otpada na godinu, te bi prema tome gubitak Ekoplusa na tom poslu bio 7,8 milijuna kuna na godinu, rekla je Mandić.

 Most smatra upitnim odredbe ugovora o ekskluzivnom sklapanju ugovora za takve poslove s tvrtko Hago, neodređeno trajanje ugovora te nejasne odrebe o mogućem raskidu. Naime, kako je navela Mandić, u ugovoru stoji da se on ne može raskinuti sve dok traje doprema otpada, po čemu može trajati sve dok Hago doprema otpad.

 Mandić je istaknula da je ugovor sastavljen tako loše da su u Mostu posumnjali da je lažan, ali su provjerama iz svojih privatnih kanala potvrdili njegovu autentičnost. Naime, u tekstu ugovora tvrtka Hago, koja dovozi otpad i to plaća, naziva se davateljem usluga, Ekoplus korisnikom, a pri odredbama o plaćanju spominje se da će račun izdati posrednik usluge bez objašnjenja tko je to.    

 Hina je od tvrtke Ekoplusa zatražila potvrdu autentičnosti ugovora i njihov komentar na današnje tvrdnje Mosta, no do završetka radnog dana odgovor nije stigao.