na dnevnom redu skupštine

Zagreb je za ovu godinu planirao poslove vrijedne stotine milijuna kuna, a ostvareno je manje od trećine, ovo su detalji iz izvještaja

09.11.2022 u 15:35

Bionic
Reading

Polugodišnje izvješće o Programu radova na području prometa i komunalnog gospodarstva u Zagrebu pokazuje da je izvršeno tek 24 posto od planiranog. Tek neznatno bolje je izvješće o izvršenju kapitalnih ulaganja u objekte društvene djelatnosti i one oštećene u potresu. Tu je realizacija stala na 31 posto. O oba će se raspravljati na sjednici Gradske skupštine u četvrtak

U programu prometa i komunalnog gospodarstva planirano je poslova za gotovo 683 milijuna kuna, a realizirano je tek 164 milijuna, od čega 158,8 milijuna otpada na komunalno gospodarstvo, a 5,1 milijuna na promet. Od spomenutih pet milijuna kuna, što čini samo 17 posto planiranog, 4,8 milijuna iskorišteno je za tehničku regulaciju prometa, odnosno izradu projektne dokumentacije na područjima niza mjesnih odbora i sve ono što je napravljeno tek bi se na terenu trebalo vidjeti. Programi radova u djelatnosti komunalnog gospodarstva planirani su u ukupnoj vrijednosti od 652,4 milijuna kuna, s time da su radovi na gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture planirani u iznosu od 281,5 milijuna kuna, na održavanju komunalne infrastrukture u iznosu od 319,5 milijuna kuna te na uređenju urbanih prostora u iznosu od 51,3 milijuna kuna.

Od predviđenih sredstava realizirano je tek 158,8 milijuna kuna, odnosno 24,3 posto. Najviše je otpalo (115 milijuna) na održavanje prometnica, rasvjete, javnih površina te građevina i uređaja javne namjene. Slijedi građenje komunalne infrastrukture (31,2), a najmanji dio otišao je na uređenje grada (12,1 milijun kuna). U izvješću se ističe da su na području gradnje javnih površina i javnih objekata izvedeni radovi na postavi spomenika Andriji Mohorovičiću te je pokrenuta rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ulici Klinovec. Krenuli su radovi na rekonstrukciji pothodnika Sopot i Siget te je u tijeku priprema rekonstrukcije pothodnika Savski gaj i Trnsko, kao i radovi na nizu prometnica.

  • +14
Oštećenja na Domu sportova Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Polugodišnje izvješće o izvršenju kapitalnih ulaganja u objekte društvene djelatnosti i one oštećene u potresu pokazuje da su ona realizirana na razini od 31 posto, odnosno 84,9 milijuna kuna od 267 milijuna, koliko je planirano za cijelu 2022. Najbolja realizacija u odnosu na planirano bila je u obnovi školskih objekata (57,9 posto) i ustanova u kulturi (59,3 posto), na koje je otpalo 60 od 84,9 milijuna kuna.

Od 10 milijuna kuna, koliko je potrošeno za ustanove u kulturi, 6,5 milijuna otpalo je na projektnu dokumentaciju za knjižnicu Paromlin, za koju je u ožujku ishođena pravomoćna građevinska dozvola. Najlošije su prošli predškolski i sportski objekti. Plan za vrtiće u 2022. iznosi 51,8 milijuna kuna, a u pola godine realizirane su tek 132 tisuće (0,3 posto), dok je za sportske objekte plan 5,8 milijuna, a realizacija 349 tisuća kuna.