43 dana zabave

Zagrebački Advent vraća se u punom sjaju na više od 20 lokacija. Ponovno i klizalište na Zrinjevcu

04.11.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Program ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa predstavljen je danas u hotelu Sheraton. Advent počinje 26. studenog i trajat će, s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Odvijat će se tako puna 43 dana na više od dvadeset lokacija

'Čini mi se da će Advent biti bolji nego ikad', kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tri nove lokacije u odnosu na prethodne godine su Trg dr. Franje Tuđmana, Park Grič i Stara Vlaška.

Otvorenje je predviđeno u subotu 26. studenog, kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17 sati, u 18 sati slijedi otvorenje gornjogradskih lokacija, u 19 sati otvara se Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19.50 upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Klizalište će biti manje nego prijašnjih godina, rekao je Tomašević i dodao da će zauzeti manje zelene površine kako bi se pomirilo struku i želje sugrađana.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, najavila je da će se održati više od sto koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, na trgovima i ulicama. S obzirom na to da se žive jaslice neće moći postaviti ispred katedrale jer se obnavlja nakon potresa, razmatra se nova lokacija, a to će, kako je rekla, najvjerojatnije biti Opatovina.

Dodala je da će se održati i prigodne izložbe u muzejima i galerijama, a istaknula je i suradnju s HNK-om u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom te zagrebačkim ZOO vrtom te će oni također pripremiti posebne programe.

Tomašević smatra da je najvažniji iskorak Adventa transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija.

'Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve dobne granice, različite koncepte ponude hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti. Vodili smo računa i o tome da Advent bude ekološki održiv: koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada', rekao je Tomašević.

Upitan hoće li biti štednje na rasvjeti s obzirom na energetsku krizu, Tomašević je kazao da će se adventska rasvjeta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata prije nego prethodnih godina, ali i dodao da led rasvjeta troši najmanje struje.

Na pitanje kako je završio natječaj za program u kvartovima, s obzirom na to da je natječaj bio ponavljan, Tomašević je kazao da će lokacija na Trgu Franje Tuđmana rasteretiti centar grada.

  • +4
Predstavljanje Adventa Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs

Bienenfeld je navela da će se u programe investirati tri milijuna kuna i da je to bitno manje nego prijašnjih godina, ali da Zagrepčani to neće platiti jer se Turistička zajednica ne financira iz proračuna.

Tomašević je naveo da je 2019. godine Zagreb od najma štandova imao 900 tisuća kuna prihoda, a ove godine to će iznositi 4,2 milijuna kuna.

Advent se oglašava u više od 20 zemalja svijeta pa će Zagreb letovima biti povezan s 300 destinacija, a direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo kazao je da će putnicima za vrijeme leta biti posluženi zagrebački zalogaji.

Regionalna predstavnica za marketing Turkish Airlinesa Sabina Ćerimagić Babić navela je da će ove godine ponuditi popuste svima koji lete u Zagreb, do 20 posto popusta u poslovnom i do 15 posto popusta u ekonomskom razredu.

Posebne pogodnosti će dobiti i putnici iz SAD-a.

'Ove zime ćemo povezivati Zagreb 12 puta tjedno s 300 destinacija preko Istanbula', istaknula je Ćerimagić Babić.

Detaljan program i satnica programa te sve informacije mogu se naći na službenim stranicama Adventa Zagreb.