OPREZNI JANDROKOVIĆ

'Zadovoljni smo anketama, ali nismo euforični'

17.05.2014 u 17:44

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica povećala je svoju prednost u odnosu na SDP i sada je na 23,3 posto, a SDP je na 18,9 posto, najnoviji su rezultati istraživanja Crobarometra koje je od 1. do 11. svibnja na 968 birača za Dnevnik Nove TV proveo Ipsos Puls. Iako im ankete daju pobjedničkih 30 posto na euroizborima, u HDZ-u još ne žele proglasiti uvjerljivu pobjedu

'Mi smo zadovoljni, nismo euforični, oprezni smo uvijek prema istraživanjima. Međutim, uvjereni smo da će rezultat HDZ-a na Europskim izborima biti još bolji i da će HDZ zaista snažno i s velikom razlikom pobijediti svoje političke protivnike', prokomentirao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Zadovoljan je jer i posljednji rezultati anketa pokazuju trend jačanja HDZ-a i partnera i sve slabiju potporu SDP-u i strankama Kukuriku koalicije.

Podsjetimo, prema jučer objavljenim rezultatima Crobarometra, HDZ je prvi put i to značajnije preuzeo vodstvo u odnosu na SDP. Rejting im je porastao za tri posto i sada je 23,3 posto, a SDP je na 18,9.

HDZ dobro stoji i što se tiče koalicije. HDZ-ova koalicija pobijedila bi na parlamentarnim izborima s 27 posto potpore birača, a vladajuća Kukuriku koalicija osvojila bi 22 posto potpore, ORaH 12,7 posto potpore, a Laburisti 9,8 posto.

Kada su u pitanju izbori za Europski parlament koji se održavaju sljedećeg vikenda, na simulaciji odaziva od 36 posto birača koji su rekli da će sigurno izaći na EU izbore, HDZ-ova koalicija osvaja 30 posto. Kukuriku lista osvaja 24,7 posto birača, a ORaH osvaja 8,7 posto. Laburisti bi osvojili 6,7 posto birača, Savez za Hrvatsku 5,9 posto birača, a Nacionalni forum 3,2 posto.

HDZ-ova koalicija je u velikoj prednosti, a odaziv, pa čak i jedan postotak više ili manje, može promijeniti stvari, točnije, jednoj listi osigurati mandat. HDZ bi i s manjim odazivom mogao osigurati čak šest zastupnika. Vladajuća koalicija pak između 3 i 4, a ORaH sigurno osvaja jednog eurozastupnika, a sve ostale liste ovise o brojnim kombinacijama i odazivu na izbore 25. svibnja.