ODERAO FUREŠTE

Zadarski taksit 35 km naplatio 800 kuna

09.05.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Koliko god se trudili da turisti sa sobom ponesu što ljepšu sliku o Zadru pa da se opet vrate, pojedincima to ništa ne znači. Takvi pojedinci sramote grad i struku, oni su crna rupa našega turizma. Tako je jedan taksist za 35 kilometara vožnje tražio 800 kuna

Na odmor u Zadar stigla je jedna francuska obitelj, muž i žena s dvoje djece. Doletjeli su na zadarski aerodrom i željeli da ih taksi preveze do Vrsi Mula, gdje su imali rezerviran smještaj, piše Novi list

Ponudio im se jedan taksist i napomenuo da je do Vrsi oko 35 kilometara, a cijenu im je kazao tek kad su stigli u Vrsi. Tražio je 800 kuna! Čovjek nije mogao povjerovati da je taksi toliko skup, više od 100 eura. U Parizu, primjerice, taksi od centra grada do aerodroma Charles de Gaulle, vožnja od sat vremena stoji 50 eura.

Gost je k tome imao samo 500 kuna, ali nije imao što nego se pomiriti s tim. Rekao je da bi u tom slučaju trebao do banke da podigne još kuna. Taksist koji je ustrajao u cijeni odvezao ga je do prvoga bankomata, ali taj nije radio, a onda u Nin do drugoga. No, u međuvremenu iz auta nije puštao obitelj, kazavši da će oni ostati unutra kao zalog da će mu se platiti! Ne samo da je to bila ucjena, nego i svojevrsna otmica! Gost se nakon toga idućih dana bojao uzeti taksi, već je iznajmljivao automobil za svoje potrebe obilaska po zadarskoj okolici.

Ucijenjeni gost Gerhard Brinker i iz francuske je pokrajine Bretagne, opisao je svoj doživljaj na »ulazu« u Hrvatsku i obavijestio je o njemu Turističku zajednicu grada Zadra, a ovi Udruženje taksista i upravu Zračne luke Zadar.

Turistička zajednica je odmah reagirala, gostu je pisala ispričavajući se za taj neugodni događaj, ali ga je i zamolila da im pošalje više detalja o spornome taksistu.

Naime, svi zadarski taksisti, a ima ih tridesetak, informirani su o ovome, ali ne mogu utvrditi o kojem se taksistu radi. Gost je u pismu napisao da je riječ o bijelom volkswagenu, oblijepljenom brojnim naljepnicama, a službeni taksisti ne znaju za baš takvo vozilo.

– To je jako ružno i neka mu se oduzme licencija, kazao nam je taksist Denis Mikulić, ogorčen što ima i takvih koji su radi zarade u stanju činiti svašta, te napominje da u Zadru ima i divljih taksista, tako da su dosad više puta intervenirali policija i inspektori.