BRŽI I LAKŠI OPORAVAK

Zadarski doktor među prvima u svijetu operira karcinome posebnom metodom

11.10.2023 u 23:37

Bionic
Reading

Kraća i lakša operacija, brži i manje bolan oporavak - za to je zaslužan mladi liječnik koji među prvima u svijetu operira na minimalno invazivan način. Zbog nove metode saniranja karcinoma maternice na edukaciju u Zadar mu dolaze kirurzi iz daleko većih centara. Tko je on i kome je pomogao?

Pacijentica hoda brzo bolničkim hodnikom iako je prije samo tri sata bila na operacijskom stolu i izvađeni su joj jajnici. Za brz oporavak zaslužna je minimalno invazivna operativna metoda.

"Pun pogodak. Osjećam se kao da nisam bila na operaciji. Digla sam se, hodala. Ja sam nakon operacije kao nova. Iako sam ja onkološki bolesnik, znači prošla sam sve što treba proći. I kemoterapije i zračenja i sve, ali evo doktor Matak me jutros operirao i ja sam spremna za kući", ispričala je Anita Gluić Rukavina iz Zadra za RTL Danas.

Inventivnu metodu bez kirurških rezova ili laparoskopskih rupica razvio je 35-godišnji zadarski ginekološki kirurg Luka Matak, liječnik Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zadar, koji je prvi u Hrvatskoj i među prvima u svijetu na ovaj način uklonio i karcinome maternice.

"Ono što bih rekao da je prednost vNOTES-a pred laparoskopskom kirurgijom je taj što se ovdje pacijentice puno brže oporavljaju, puno manje je postoperativnih komplikacija, operacije puno manje traju nego laparoskopske, pogotovo kod određene patologije", poručuje mladi stručnjak koji je lani u srpnju krenuo ovom metodom operirati benigne tumorske tvorevine, a od kolovoza su on i njegov tim uspješno operirali i tri karcinoma.

Histerektomiju vNOTES metodom prvi je u Hrvatskoj izveo u srpnju 2022. Kroz rodnicu su odstranjeni maternica, oba jajnika i oba jajovoda, bez klasičnog reza.

"On je dobar putokaz mladim liječnicima da ako imaš ambiciju, imaš odlučnost i znanje da nešto provedeš, da bez obzira na to što si mlad i na početku karijere to doista možeš napraviti", poručuje pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Zadar, Zdenko Matas. On je, inače, šef doktoru Mataku koji je zbog ove metode, tada još u povojima, samoinicijativno posjetio centar koji je to uveo u Belgiji i saznanja o novoj metodi donio u Zadar. Na Odjelu su nakon njegove prezentacije prihvatili pokretanje novog projekta.

Zahvaljujući njegovom timu zadarska je Opća bolnica dobila i dopusnicu za otvaranje certifikacijskog centra kakvih je na svijetu trenutno samo desetak.