NOVA POLITIKA

Zadar uklonio ploču Desnici, a ona koja veliča NDH im ne smeta

Bionic
Reading

Gradski komunalni redari prošlog tjedna uklonili su spomen-ploču hrvatskom književniku Vladanu Desnici na zadarskom Narodnom trgu. Spomen-ploča pričvršćena s četiri vijka otrgnuta je s fasade Desničine rodne kuće na zahtjev gradonačelnika Božidara Kalmete jer, kako je za Zadarski.hr objasnila glasnogovornica gradske uprave Marina Pajkin, nije bila postavljena sukladno Odluci o postavljanju i uklanjanju spomenika, spomen-ploča, skulptura i drugih spomen-obilježja iz veljače 2009.

'Ploča je postavljena prije nekoliko mjeseci i bili smo dovoljno tolerantni, ali nije postavljena sukladno gradskoj odluci', kazala je glasnogovornica. Na pitanje zašto nisu uklonjene i brojne druge ploče s te iste fasade jer su postavljene bez dozvola, glasnogovornica je odgovorila da ne zna imaju li ostale ploče na fasadi zgrade odgovarajuće dozvole.

Također nam nije znala reći znači li skidanje 'neslužbene' ploče u čast Vladanu Desnici to da će Grad Zadar uskoro postaviti 'službenu' ploču u čast velikom zadarskom i hrvatskom književniku srpskog podrijetla, piše Zadarski.hr.

'Spomen-ploče se postavljaju na prijedlog građana, udruga, ustanova i drugih sličnih institucija. Nemam informaciju da Grad Zadar hoće ili neće postaviti ploču Vladanu Desnici', kazala je Marina Pajkin. Ploču Vladanu Desnici na njegovoj rodnoj kući na Kalelargi podignuo je zadarski glumac i kazališni autor Juraj Aras 21. studenoga prošle godine u sklopu off programa festivala ARTAKT II.

S pločom koja veliča NDH Kalmeta nema problema

Devet mjeseci nakon što je zadarsko Gradsko vijeće usvojilo Odluku o postavljanju i uklanjanju spomenika, spomen-ploča, skulptura i drugih spomen-obilježja u prosincu 2009. tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić donio je odluku da spomen-ploča poginulom imotskom branitelju Rajku Lozi, na kojoj se on naziva 'ustaškim sinom', neće biti uklonjena s javne površine. Granitnu spomen-ploču postavljenu neposredno uz zgradu Državne uprave u Zadru postavila je obitelj branitelja 1998. na mjestu na kojem je poginuo u listopadu 1991. Na ploči, između ostalog, još uvijek stoji: 'Progoni, optužbe, mučenja, zataje, izdaje, nisu prekinule tvoj životni san - Nezavisnu državu Hrvatsku. Mi ga nastavljamo i vjerujemo da će biti stvarnost. Neka ti je vječna slava i pokoj!'

Unatoč višekratnim prozivanjima gradske uprave da ovakvom spomen-pločom veliča ustaštvo i NDH u centru grada, Vrančić je ostao kod svoje odluke iz poštovanja prema žrtvi pokojnog Loze i njegovoj obitelji.

'Rajko Lozo bio je pripadnik Imotske bojne koja je branila Zadar u najtežim trenucima i toj činjenici dajemo veliku počast. Njegova obitelj ima svoje čvrste stavove kojih se ne žele odreći ni po koju cijenu, niti dopuštaju da se ploča mijenja. Ni kao gradonačelnik ni kao čovjek ne slažem se s njihovim ideologijskim svrstavanjem, ali jednostavno nemam srca povrijediti ovu obitelj. Usprkos tome što se zadarska javnost ne slaže s ovom odlukom, molim ih da budu osjetljivi i pažljivi te shvate kako bi nasilnim skidanjem ove ploče obitelji nanijeli ogromnu bol', kazao je tada zadarski gradonačelnik.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.