čekaju uputu ministarstva

Zadar u proračunskoj krizi: 'Najbrže rješenje bi bilo da svi podnesemo ostavke!'

13.02.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i predstavnici svih klubova vijećnika Gradskog vijeća dogovorili su se u ponedjeljak da pričekaju pisanu i preciznu uputu Ministarstva uprave i pravosuđa o proceduri i načinu donošenja novoga gradskog proračuna.

"Imamo dvije mogućnosti, da čekamo odluku Visokog upravnog suda ili da sjednemo i dogovorimo se oko novog proračuna. Možemo čekati Visoki upravni sud, ali to će nas koštati, a opet ćemo doći do istoga - 45 dana da razriješimo problem i donesemo novi proračun. Što se tiče razgovora, uvijek sam bio otvoren i po meni je to smjer u kojemu grad treba ići", rekao je Dukić.

Kako su rekli gradonačelnik i njegov zamjenik Ante Babić, iz Ministarstva uprave i pravosuđa su im u usmenim kontaktima rekli da je to način na koji Zadar može izaći iz proračunske krize, ali su predstavnici većine u Gradskom vijeću tražili da se ta uputa dostavi pisanim putem kako Gradsko vijeće ne bi pogriješilo u proceduri i kako zbog nezakonitosti ne bi bilo raspušteno.

Radeta (SDP): Ne bismo se smjeli dovesti u situaciju da Vlada raspusti Gradsko vijeće

Daniel Radeta iz SDP-a ocijenio je da "blokada nikome ne ide u prilog".

"Po meni, u ovom trenutku nije moguće donijeti novi proračun jer nije definirano kako bismo ga mogli donijeti. Ako se prekrši Zakon o proračunu, Gradsko vijeće se dovodi u situaciju da će ga Vlada raspustiti. Napravit ćemo sve da ovaj proračun s amandmanima koji su doneseni prođe. Oni su prihvaćeni i vjerujem da je rebalans ili novi proračun s navedenim amandmanima interes svih političkih opcija", rekao je Radeta.

Zapitao se na koji članak zakona poziva Ministarstvo uprave i pravosuđa kada sugerira da se donese novi proračun. Ocijenio je da „nema zakona na koji se mogu pozvati".

I, kako je dodao, u tom bi slučaju kršili zakon, a ne bi se smjeli dovesti u situaciju da Vlada zbog toga raspusti Gradsko vijeće.

"Zato tražimo pismenu uputu Ministarstva uprave i pravosuđa ili ćemo čekati odluku Visokog upravnog suda, a mi ćemo sve napraviti da dobijemo zakoniti proračun", rekao je Radeta.

Meštrović: Najbrže rješenje  da svi podnesemo ostavke

Nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića zanima je li u trenutačnoj situaciji pravno utemeljeno i zakonito raditi na novom proračunu.

"Najbrže je rješenje da svi podnesemo ostavke. Čekajući Visoki upravni sud, možemo izgubiti nekoliko mjeseci, a nije u redu da se sve lomi preko leđa građana. Vi nas od početka ne doživljavate ozbiljno, ne shvaćate da više nemate većinu u Gradskom vijeću i najpoštenije bi bilo ići na nove izbore", ocijenio je Meštrović.

Zamjenik gradonačelnika Ante Babić predočio je prepisku s ministarstvima i opcije koje su preostale.

"Amandmani se ne mogu povući jer je istekao rok od osam dana, novi amandmani se ne mogu podnositi jer je prošao rok od 45 dana, a i novac se počeo trošiti kroz nužno financiranje", istaknuo je te podsjetio da je sličnu situaciju prošle godine imao Grad Solin, koji je proračun donio 30. ožujka.

Nakon mnogobrojnih primjedaba, ipak je dogovoreno da će se razgovori nastaviti i nakon sutrašnje sjednice Gradskog vijeća kako bi se pronašlo najbolje rješenje jer se na odluku Visokog upravnog suda može čekati mjesecima.