problem ostaje

Gradonačelnik Zadra donio odluku o nužnom financiranju kojem su osigurane plaće za 800 korisnika proračuna

13.01.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić donio je odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka u prvom tromjesečju 2023. godine, čime je osigurana plaća za 800 korisnika gradskoga proračuna

O tome je u petak izvijestio javnost na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici grada Zadra.

"Odluka je stupila na snagu, a njome se osiguravaju plaće djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna. I to je zapravo jedina dobra vijest. Suprotno dijelu gradskih vijećnika, kojima je ta odluka rješenje za sve probleme, nažalost, život, proračun i zakon funkcioniraju drukčije. Plaće i ostala materijalna prava idu, a za sve ostalo problem ostaje", rekao je Dukić.

Podsjetio je da financiranje nužnih troškova znači baš to - nužno održavanje vitalnih funkcija grada.

"Problem ostaje i riješiti se može tek zakonitim proračunom, a to je na Gradskom vijeću", istaknuo je.

Rekao je kako je donošenje odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka bilo složeno i izazovno zbog definiranog raspoloživog iznosa u visini četvrtine posljednjeg izvršenog proračuna.

"Nakon što smo pokrili nužne obveze da Grad diše, gotovo sva preostala sredstva usmjerili smo za osjetljive skupine građana, djecu i mlade i postigli smo razinu financiranja kojom se izbjegava taj udarac na njih. Nažalost, u ovoj situaciji nije moguće provesti povećanje plaća planirano u ovoj godini u gradskim ustanovama, vatrogascima, osobnim pomoćnicima u nastavi", rekao je i dodao da je raspoloživi novac gotovo dva milijuna eura manji od realno potrebnoga.

Dukić: Cilj većine u Gradskom vijeću je rušiti mene i HDZ

Podsjetio je kako su predstavnici "nove većine" u Gradskom vijeću ignorirali njegove pozive za povlačenje amandmana i izglasavanje zakonitog proračuna.

"Jasno je kako je većini u vijeću cilj srušiti mene i HDZ. Jasno je i kako za to ne biraju sredstva, pa ni urušavanje čitavoga Grada, iako su svi svjesni toga da ga sami opet izgraditi ne znaju", rekao je Dukić.

Istaknuo je projekte za koje neće biti novca, među kojima su, primjerice, opremanje Centra za mlade i Providurove palače, u kojoj nema novca ni za planirane programe, a bez potpore će ostati i programi 80 udruga u kulturi i 14 udruga u tehničkoj kulturi.

"Turistička sezona ne čeka, EU fondovi ne čekaju, vrijeme leti i godina će brzo proći. Što je previše, previše je", istaknuo je i upitao stoje li i dalje pri svojem stajalištu oni koji su do jučer uvjeravali javnost kako je dovoljno donijeti ovu odluku da bi se nastavilo neometano raditi. Također je istaknuo kako je za Grad Zadar važno da većina u Gradskom vijeću još jedanput preispita svoje odluke.

"Kad to naprave, možemo se vratiti političkom pripetavanju kad i kako žele, ali na ucjene ne mogu pristati", rekao je Dukić i ponovno pozvao većinu da "već sutra održe sjednicu Gradskog vijeća, prekinu agoniju i odblokiraju grad".