pitaju se zastupnici

Zabrinutost u Saboru: Ured europskog javnog tužitelja 'češlja' Projekt Slavonija?

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2021 10:44
  • Objavljeno 01.10.2021 u 10:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović izjavio je u petak u Hrvatskom saboru kako nema saznanja provjerava li Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj provedbu Projekta Slavonija, Baranja, Srijem.

„Nemamo saznanja da li rade, ako ima elemenata, sigurno rade svoj posao“, odgovorio je Ružici Vukovac (DP) koja je navela kako prema neslužbenim izvorima, spomenuti Ured provjerava podatke vezane uz Program ruralnog razvoja, konkretno provedbu Projekta Slavnija, Baranja, Srijem.

Jesu li informacije o određenim nepravilnostima točne, ili to ne stoji? upitala je zastupnica u raspravi o Vladinu prijedlogu da Sabor dopuni Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima iz 1959. godine i Dodatni protokol toj Konvenciji iz 1978. godine.

Martinović podsjeća da je on predstavnik izvršne vlasti, a da je europski javni tužitelj samostalno i neovisno tijelo u okviru EU, kao i njegov delegirani ured u Hrvatskoj, koji radi od 1. lipnja ove godine.

„Mi, niti se trudimo imati spoznaje o njihovim aktivnostima, niti ih komentiramo, oni su apsolutno neovisni, nemamo saznanja da li rade, ako ima elemenata, sigurno rade svoj posao“, kazao je državni tajnik.

 Objasnio je kako je cilj predmetnog zakona dopuna ranije priopćenih izjava koje je Hrvatska podnijela glavnom tajniku Vijeća Europe o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima i dodatnim protokolima kako bi se Ured europskog javnog tužitelja, uz sudove i državna odvjetništva, odredio kao nadležno pravosudno tijelo i omogućio mu se alat za međunarodnu pravosudnu suradnju sa trećim državama, dakle onima izvan EU.

 Hrvatska se priključila projektu pojačane suradnje u vezi s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je neovisno tijelo EU nadležan za istragu, kazneni progon, podizanje optužnica protiv počinitelja kaznenih djela koji utječu na financijske interese EU, istaknuo je Martinović podsjetivši da je Ured u Hrvatskoj počeo s radom 1. lipnja ove godine.

 Naveo je i kako sve članice EU nisu pristupile projektu europskog javnog tužitelja, od 27 pristupile su 22, nisu Mađarska, Poljska Danska, Irska i Švedska koja e u završnoj fazi da se priključi.

 Usklađivanje s europskim konvencijama podržali su klubovi SDP-a i HDZ-a.

 Svako usklađivanje s europskim konvencijama doprinosi vraćanju povjerenja u hrvatsko pravosuđe, dizanju transparentnosti sustava, naglasio je Mišel Jakšić (SDP).  

 Ove tri izjave će stvarno doprinijeti da se oni koji se bave nečasnim radnjama mogu privesti pred lice pravde, kazao je  Krunoslav Katičić (HDZ), dodavši kako se dopunom europskih konvencija stvaraju preduvjeti da se dodatno stvore alati da Ured europskog javnog tužitelja preuzme sve svoje ovlasti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!