OD 24.11. DO 15.12.

Nacionalni stožer zabranio mise u novom žarištu, donio nove mjere za Zagrebačku županiju

23.11.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak, na preporuku Stožera Zadarske županije, odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere - obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka na Dugom otoku. Donio je i mjere za Zagrebačku županiju

Ta će se mjera provoditi od 24. studenog do 15. prosinca, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije, zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemioloških mjera. Zadarski županijski Stožer civilne zaštite poslao je mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 osoba pozitivno na koronavirus.

U Zagrebačkoj županiji od sutra se na najviše 50 osoba ograničava broj posjetitelja na umjetničkim izvedbama i kino projekcijama, a organizatori svih javnih događaja koja su dopuštena te vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih mjera.

Obvezno je i korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja ako nije moguće održavanje distance od najmanje dva metra.

Od sutra će biti zabranjeno posjećivati štićenike domova za starije i nemoćne, a niti oni sami neće moći napuštati prostore pružatelja usluga smještaja osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Štićenici koji se vraćaju u domove morat će izbjegavati kontakte s ostalim korisnicima 14 dana, no ta se mjera ne odnosi na odlaske u dnevnu bolnicu, hemodijalizu i specijalističko-konzilijarne preglede.

Preporučuje se i da se posjete drugim korisnicima ustanova socijalne skrbi, poput djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s teškoćama u razvoju, žrtava obiteljskog nasilja, beskućnika ili ovisnika, smanje na najmanju moguću mjeru, a da se omoguće češći kontakti s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije.

  • +8
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga preporučuje se da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Također, donesena je i preporuka građanima Zagrebačke županije da ne putuju izvan granica RH osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi.

Sve ove mjere u Zagrebačkoj županiji će biti na snazi do 31. prosinca.