na facebooku

Tomašević oko inkluzivnog dodatka: Kriva je država, sve ćemo isplatiti

26.04.2024 u 21:25

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na Facebooku je objasnio zašto je došlo do problema oko isplate inkluzivnog dodatka u gradu kojim upravlja

'Najvažnija informacija oko gradskog dodatka na inkluzivni dodatak jest da korisnici neće biti biti zakinuti. Planiramo retroaktivno isplatiti naknade onim korisnicima koji su u međuvremenu prestali dobivati dodatak od Grada zato što su prešli na novo pravo na inkluzivni dodatak. A sada da objasnimo i u čemu je problem.

Naime, država je donijela novi Zakon o inkluzivnom dodatku, ali još uvijek ga nije provela i najveći broj korisnika i dalje nema pravo na inkluzivni dodatak jer rješenja idu presporo. U Zagrebu je doneseno samo 10 posto rješenja, iako je Zakon donesen prije četiri mjeseca. Zbog sporosti države, Grad Zagreb nema podatke ni o broju korisnika ni o razredima kojima pripadaju, a bez tih informacija još uvijek ne možemo prilagoditi svoju Odluku o socijalnoj skrbi, no to ćemo napraviti u najskorijem roku.

  • +15
Tomislav Tomašević u Končaru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dakle, iako je stari sustav naknada nominalno ukinut (pravo na osobnu invalidninu ili na doplatak za pomoć i njegu), i dalje je najveći broj korisnika ostao po starom sustavu te još uvijek primaju doplatak za pomoć i njegu ili osobnu invalidninu na koji im onda Grad isplaćuje gradske dodatke. Radi se o čak 18.200 korisnika koji su još uvijek u starom sustavu. Ne samo to nego nam još uvijek pristižu i novi korisnici po starom sustavu, njih čak 1.115 od početka ove godine.

Još jednom napominjemo: i onim zasad rijetkim korisnicima koji su sada dobili inkluzivni pa ostali bez gradskog dodatka jer Grad bez podataka od države ne može uvesti novi sustav - retroaktivno ćemo isplatiti naknadu. Čim dobijemo podatke, u najkraćem roku ćemo uskladiti našu odluku s novim sustavom', napisao je Tomašević na Facebooku.